Számoljuk együtt a hetek múlását!

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az első két hét

A terhesség átlagosan negyven hétig tart, idejét az utolsó menstruáció első napjától számítjuk. Csupán az egyszerűség kedvéért számolunk 280 nappal, a statisztikai átlag 281. A várva várt kisbaba élete azonban csak két héttel később, a megtermékenyülés pillanatában kezdődik.
Lehetséges, hogy a spermiumok már három-négy napja "lesben álltak" és vártak a petesejtre, ám előfordulhat, hogy épp a legjobbkor érkeztek. A megtermékenyült petesejt néhány órával az egyesülés után osztódni kezd, majd a petevezetékből a méh felé vándorol.

A harmadik hét

Mire a megtermékenyült és osztódásnak indult petesejt eljut a beágyazódásig, hét nap telik el. Ezen a héten a szedercsíra sejtjei két irányba fejlődnek. Az egyik részből embrió lesz, a másikból méhlepény, magzatburok és köldökzsinór.
Az anya még mindebből semmit sem érez. Ha a ciklus kezdetétől mérte ébredési hőmérsékletét, a tizennegyedik naptól emelkedő hőmenetet tapasztal. Ekkor még nem érdemes elvégezni a terhességi tesztet, noha már jelentős mennyiségű gonadotropin hormon (HCG) termelődik. Ennek kimutatásán alapulnak ezek a vizsgálati módszerek.

A negyedik hét

A megtermékenyülést követő 12. napon befejeződött a beágyazódás folyamata. Megjelennek az első véredények. A baba azonban még mindig csak egy kis pötty, körülbelül 0,5 milliméter. Ha ebben az időszakban kettéosztódik a csírasejt, egypetéjű ikerpár lesz az eredmény.
Most kezdődne az újabb menstruáció. Ezekben a napokban már a terhességi tesz is pozitív eredményt mutathat. Az otthoni alkalmazásra szolgáló gyógyszertári tesztek használata egyszerű. Rendszerint vizeletmintába kell mártani a tesztcsíkot.
A beágyazódás hatalmas hormonális változással jár. Sok kismama leküzdhetetlen álmosságot érez a következő hetekben, és ekkor jelentkezik az első hányinger, émelygés és fejfájás is. A tünetek kellemetlenek, de céljuk egyértelmű: a kis életkezdemény védelmét szolgálják! Engedjen nyugodtan a késztetésnek, s ha teheti, szunyókáljon egyet!

Az ötödik hét

A 16-22. nap között döntő változások következnek be. Kialakul a baba szíve, majd parányi erecskék hálózzák be testét. Sejteni lehet, hol lesz a szeme, az orra és a szája. Már magzatvíz is termelődik.
A baba ekkor már 3 milliméter.
Kerüljük a fertőző betegeket, a kismacskák társaságát, a macskavécé takarítását, a nyers hús aprítását bízzuk átmenetileg másra. A hüvelyi ultrahang vizsgálattal már az ötödik héten megállapítható a terhesség. A várandósság egyik legkorábban tapasztalható szubjektív jele, hogy a kismamák sokkal erőteljesebben érzékelik a szagokat és az ízeket.

A hatodik hét



A hetedik hét

Az embrió szíve már 145-öt ver percenként. Hossza fél centiméter. Már megvannak az első női, illetve férfi őscsírasejtek, a gerincvelőben pedig idegsejtek képződnek.
Az orvos ekkor már többnyire kézi vizsgálattal is meg tudja állapítani a terhesség tényét. Fordítsunk gondot a kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozásra. Nem a mennyiségen, a minőségen kell változtatni! Aki hányingerrel ébred, igyon enyhén édesített italokat és fogyasszon néhány szem földimogyorót.

A nyolcadik hét




A kilencedik hét

A kilencedik héttől már magzatról beszélünk. A kéz- és lábujjak már megkülönböztethetők egymástól. A csöppség mozogni is tud. Van már szeme és szemhéja, látszódnak az apró fül kagylóvonalai. Immár két centiméteres.
Jelentkezzen a körzeti védőnőnél. Aki szeretne genetikai vizsgálatokat végeztetni, ezen a héten beszélje meg orvosával a lehetőségeket. A visszeresedésre hajlamos kismamák ne álldogáljanak hosszú ideig. Ha tehetik, polcolják fel a lábukat!

Hogyan számíthatjuk ki a szülés várható időpontját?
A legbiztosabb és legegyszerűbb, ha az utolsó vérzés első napjából indulunk ki.
- A vérzés első napjához adjunk hét napot.
- Vonjunk ki belőle három hónapot.
- Adjunk hozzá egy évet.
- Akinek átlagos ciklushossza több, mint 28 nap, a szülés várható időpontjához adja hozzá a plusz napokat, például négyet. Ha a ciklus általában rövidebb, vonja le a különbséget.

A tizedik hét

Mind a húsz tejfog kezdeménye felismerhető az állkapocscsontban. A magzat 13 grammos és 2,8 centiméteres.
A tizedik héten kerül sor az első ultrahangvizsgálatra. Tisztázásra vár, hogy egyes vagy többes terhességről van-e szó, hogy szabályosan pulzál-e a magzat szíve, és hogy nem láthatók-e komolyabb fejlődési rendellenességek. A magzat nyaki redőjének vastagságából következtetni lehet a Down-kór valószínűségére. Szükség esetén a tizedik héten korionboholy-mintavétel végezhető. A minta alapján genetikai vizsgálatokat lehet végezni, de lehetséges, hogy az Ön által választott kórházban korábban vagy később végzik el az első ultrahangvizsgálatot.

A tizenegyedik hét


A tizenkettedik hét

Megfelelő felbontású ultrahangkészüléken már felismerhető a magzat neme. A hasnyálmirigy megkezdi az inzulintermelést. A fejtetőtől a farokcsontig mért hossza 4,8 centiméter. Már a fájdalomra is tud reagálni.
A reggeli émelygés és hányás - ha egyáltalán jellemző volt Önre - lassanként elmaradozik. A megnövekedett méh a hét végére eléri a szeméremcsont vonalát.

A tizenharmadik hét

A magzat hossza a popsitól a feje búbjáig 5,9 cm. Kialakul a csontszövet, a bordák láthatóvá válnak.
Elérkeztünk a várandósság első harmadának végéhez. Esedékessé válnak a fogászati ellenőrzések, és az első vérkép- és vércukorvizsgálatok.

Szaktanácsadó: Dr. Török Miklós szülész-nőgyógyász

Ajánló:

Ezen az oldalon napról napra követhetik nyomon az eseményeket. Képek, magyarázó ábrák és leírások segítik a tájékozódást.

Korábban: