A termékenységi tesztek segítségével biztos információhoz juthatunk

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A peteérés közeledtéről számos testi és lelki jel árulkodik, hisz változik a reggel mérhető alaphőmérséklet, a hüvelyváladék állaga, a méhszáj tapintása és nem utolsósorban a szexuális vágy heve. Ahhoz azonban, hogy valóban pontos adatokhoz jussunk, megfigyeléseinket gondosan, napi rendszerességgel kell végeznünk, hiszen csak így jutunk értékelhető végeredményhez - mindenesetre ingyen. Akinek nincs türelme és kedve ahhoz, hogy testének működését aprólékosan megfigyelje, ám mégis tudni szeretné, mikor vannak a termékeny napok, két lehetőség közül is választhat.

Könnyen kezelhető a törpemikroszkóp

A PG/53 használatát minden nő könnyedén elsajátíthatja. A mikroszkóp segítségével a nyálból vagy a hüvelyváladékból vett kenetből dönthető el, hogy éppen fogamzóképesek vagyunk-e vagy sem. Az erősen szálkás, páfránylevélre emlékeztető kép a fogamzóképességet jelzi, a kör alakú vagy alaktalan rajzolatok ennek hiányára utalnak.
A női ciklus első időszakában a megnövekedett ösztrogénkiválasztás változást okoz a nyál és a hüvelyváladék összetételében és ezáltal kikristályosodási képében is. Ez a változás az ösztrogén hormon bizonyos koncentrációja után érvényesül. Ez a hormonkoncentráció a tüszőrepedés előtt három-négy nappal következik be, és az azt követő harmadik-negyedik napig tart, majd csökkenni kezd. A fenti folyamat eredményeként a kikristályosodás csak a fogamzóképes napokon észlelhető.
Az eljárás körülbelül kilencvenszázalékos megbízhatóságát klinikai tapasztalatok támasztják alá. A többi természetes módszerhez hasonlóan azonban teljes biztonságot nem nyújthat. A törpemikroszkóp a patikákban 2000 forint körüli áron szerezhető be.

Minilaboratórium otthon

A fentinél jóval drágábban, körülbelül négyezer forintért juthatunk hozzá az öt tesztcsomagot tatalmazó gyorsteszthez. Ez az adag egy hónapra elegendő. Az ovulációs gyorsteszt alkalmazása a vizeletben állandóan jelenlévő luteinizáló hormonon (LH) alapul, melynek szintje a női ciklus legtermékenyebb napja előtt megemelkedik, s így kiváltja a peteérést.
Az LH-csúcs meghatározásához több egymást követő napon, mindig azonos időben kell elvégezni egy-egy tesztet. Nem feltétlenül szükséges, de célszerű, ha ezt közvetlenül az ébredés utánra időzítjük.

Hogyan működik a gyorsteszt?

A tiszta száraz edényben felfogott vizeletből a teszthez csomagolt egyszer használatos cseppentővel két-három cseppet kell a tesztpanel mintavevő ablakára juttatni. Az eredmény öt perc után leolvasható. A tesztablakban mindig megjelenik egy kontrollcsík. Ha a tesztcsík nem jelenik meg, vagy halványabb a kontrollcsíknál, a vizsgálat negatív, ellenkező esetben pozitív. A teszt minden esetben egyértelműen kiértékelhető. A vizsgálatsorozat első napjának meghatározásához segítséget nyújt a teszt csomagolásában található útmutató. Akinek például rendszeresen 28 naposak a ciklusai, annak a ciklus 11. napján kell az első tesztet elvégeznie.

Fogamzásgátlásra nem ajánljuk

A klinikai laboratóriumi és a felhasználói vizsgálatok eredménye szerint a teszt megbízhatósága nagyobb, mint 99%, azaz szinte teljes biztonsággal előre lehet jelezni a pete kiszabadulásának napját, vagyis meghatározni a fogamzás szempontjából optimális időszakot. Hasonlóan jó eredményeket mutathatunk fel a törpemikroszkóppal. A gyártók mégis nyomatékosan felhívják a figyelmet, hogy tesztjük nem használható fogamzásgátlóként. Vajon miért? A magyarázat a spermiumok viszonylag hosszú életképességében keresendő. A teszt csupán 24-36 órával előbb képes az LH-csúcsot jelezni, míg a spermiumok akár 72 óráig is életképesek a hüvelyben. Így előfordulhat, hogy az LH-csúcs vizsgálati kimutatása előtti nemi érintkezés során létrejön a megtermékenyítés.
Az óhajtott gyermekáldást viszont igencsak elősegítheti a teszt vagy a törpemikroszkóp használata, hiszen a párok információt kapnak a fogamzás szempontjából optimális napokról.

Ajánló:

Ovulációs tesztek, terhességi tesztek és minden, ami a fogamzással kapcsolatos. Beszerezhető az ovulációs monitor is, amely a legmodernebb módszer a ciklus feltérképezésre.

Korábban:

A természetes fogamzásgátlás módszereiről