Báránybőrbe bújt tavasz

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Bárányszűzsült-szeletek

Hozzávalók (8 személyre): 8 szelet bárányszűz, 1 kis csomó kakukkfű, 5 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj, 1 egész citrom, só, bors, ízlés szerint.

A kakukkfű levélkéit letépkedjük, de nem aprítjuk össze. A fokhagymát finomra vágjuk. E két anyagot az olajjal jól elkeverjük. A hússzeleteket mindkét oldalon borsozzuk, és az olajkeverék felével megkenve hidegen tartjuk az elkészítésig. Pihentetés után a húsokat sózzuk és hevített roston 2-3 percig sütjük mindkét oldalon. A húsoknak rózsaszínűeknek kell maradniuk. A citrom héját lereszeljük, és a maradék olajjal elkeverve tálaláskor a húst megkenjük vele.

Elkészítési idő: 15 perc (plusz pihentetési idő: 1-2 óra)
Egy adag: 1013 kJ / 242 kcal
Ajánlott ital: Somlói furmint


Vagdalt bárányhús nyárson

Hozzávalók (8 személyre): 60 dkg vagdalt bárányhús, 1 gerezd fokhagyma, 1 csomag zöld koriander vagy petrezselyem, 1 egész tojás, 1 kávéskanál őrölt koriander, 1 kávéskanál őrölt kömény, cayennbors vagy csípős őrölt fűszerpaprika, só.

A fokhagymát apróra vágjuk, a zöldfűszer levélkéit letépkedjük, durván összeaprítjuk. A vagdalt húst fokhagymával, zöldfűszerrel, a tojással és a többi fűszerrel jól elkeverjük, és hidegen tartva pihentetjük. Az elkevert masszát 8 rudacskává formáljuk, egy-egy fémnyársra szorítjuk, elkészítésig hidegen tartjuk. (Ha nincs fémnyárs, hurkapálcika is megfelel.) A nyársacskákat rostsütőre helyezve, forgatva 5 percig minden oldalán átsütjük. Paradicsompürével, kakukkfűvel, fokhagymával, sóval és borssal ízesített Mozzarella sajttal töltött káposzta- vagy szőlőlevéllel köríthetjük. (2 percre ezt is helyezzük rá a forró rostra).

Elkészítési idő: 30 perc (plusz pihentetés: min. 30 perc)
Egy adag: 523 kJ / 125 kcal
Ajánlott ital: Tokaji furmint


Töltött báránycomb

Hozzávalók (6-8 személyre): 1 báránycomb, 1 csomag kakukkfű, 7 szál friss rozmaring, 10 gerezd fokhagyma, 10 evőkanál olívaolaj, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg zellergumó, 10 dkg póréhagyma, 1 közepes vöröshagyma, 1 evőkanál fehér szemesbors, 3 dl vörösbor, 1 evőkanál paradicsompüré, 5 dl (bárány) húsleves (lehet kocka is), 10 dkg fehér kenyér, 2 dkg vaj, 3 dkg fekete olívabogyó (kimagozott), 10 dkg márványsajt, 1 evőkanál aprított
petrezselyemzöld, chilipor ízlés szerint.

A báránycombot a hentesnél kicsontoztatjuk, a csontot is elhozzuk (kettéüttetjük). A pácoláshoz a kakukkfű felének levélkéit, 2 szál rozmaring tűit, 3 gerezd fokhagymát finomra vágunk, az egészet 3 evőkanál olajban elkeverjük. Ezzel a páckeverékkel bedörzsöljük a combot, és benne állni hagyva hűtőszekrényben egy éjszakán át pácoljuk. A mártáshoz a megtisztított és felaprított zöldségeket a kettőbe tört csontokkal a maradék olajon előmelegített sütőben 40-60 percig közepes hőmérsékleten pirítjuk. Külön edényben 5 fokhagymagerezdet (héjastól) a megmaradt fél csomag kakukkfűvet, 3 szál rozmaringot, a szemesborsot fél dl vörösborral egyszer felforraljuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét és a többi vörösbort, és 50 percig lassan forraljuk.
A töltelékhez finom kockákra vágjuk a fehér kenyeret. A gyöngyhagymát és a maradék fokhagymát a megmaradt rozmaring zöldjével együtt aprítjuk. Mindezt vajban üvegesre pároljuk.
Hozzáadjuk a kenyérkockákat, sót, chilit vagy fűszerpaprikát, és hagyjuk kihűlni. Az olívabogyókat negyedeljük, a márványsajtot krumplinyomóval áttörjük, a kenyérmasszához adjuk, elkeverjük. A báránycombot a hűtőből kivéve ezzel a keverékkel megtöltjük, hústűkkel lezárjuk. Előfűtött sütőben 190 fokon 65-70 percig sütjük.
Ezalatt a mártást átszűrve mégegyszer felforraljuk, tálalásnál a húshoz adjuk. Köretnek nagyon illik hozzá lágy daragombóc vajasmorzsába forgatva.

Elkészítési idő: 2 óra 30 perc (plusz pácolás)
Egy adag: 1967 kJ / 469 kcal
Ajánlott ital: Csongrádi cabernet

"Malai Korma" Bárányhús indiai módon

Hozzávalók (6 személyre): 1,5 kg bárány színhús (lapocka vagy comb), 2 pohár joghurt, 0,5 kg paradicsom, 1,5 kg kelvirág, 75 dkg sárgarépa, 2 kávéskanál kardamom, 2 kávéskanál koriandermag, 1 kávéskanál őrölt kurkuma, 2 kávéskanál őrölt bors, 6 evőkanál olaj, 0,5 kávéskanál chilipor, 5 dkg vaj, 1 egész citrom, só ízlés szerint.
A körethez: 30 dkg rizs (lehetőleg basmati rizs), 5 dkg vaj, só, korianderlevél a díszítéshez.

A húst megmossuk, 2x2 cm-es kockákra vágjuk. A joghurtot a fűszerek felével és fél citrom levével habverővel simára keverjük.
Ezt a páclevet a kockázott húsra öntjük, az egészet 1-2 napra a hűtőben tartjuk. Elkészítéskor egy edényben a meghámozott, negyedelt paradicsomot az olajban pároljuk, majd a húst hozzátesszük, és lefedve tovább puhítjuk. Amikor a hús félig megpuhult, a megmaradt páclevet a fűszerekkel és a maradék fél citrom levével kiegészítve a húsra öntjük. Kevés vizet is önthetünk hozzá. Lefedve készre főzzük. Közben a sárgarépákat megtisztítjuk, rézsút fél cm-es szeletekre vágjuk. A megmosott kelvirágot rózsáira szedjük. Fél liter enyhén sós vizet felforralunk. A zöldségeket beletéve közepes tűzön 10-15 percig inkább pároljuk, mint főzzük.
Ha kész, lecsöpögtetjük, előmelegített edényben tálaljuk, néhány darab zöldséget dísznek a húsos tálra helyezünk. Olvasztott vajjal megcsöpögtetjük. A rizst hideg vízzel addig mossuk, míg a víz tiszta lesz.
Egy edényben a vajat felolvasztjuk, a rizst kis ideig forrósítjuk, majd 6 dl vízzel felöntjük, felforraljuk, jól átkeverjük. Az edényt lefedjük, a hőt elzárjuk alatta. A rizs a maradék hővel elkészül, közben a vizet magába szívja. Koriander vagy petrezselyem levelével díszítjük.

Elkészítési idő: 1 óra 45 perc
Egy adag: 2868 kJ / 685 kcal
Ajánlott ital: Egri olaszrizling

Ajánló:

Korábban: