15 boldogságtipp a legszebb kilenc hónapra

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Jól érzi magát az orvosánál?

Amint bizonyossá válik, hogy a csöppnyi élet megfogant a méhében, kezd minden gondolata a baba körül forogni. De ne feledje, Önnek is többre van szüksége, mint megfelelő orvosi ellátásra. Legalább olyan fontos az együttérzés, a gondoskodás, a kérdéseire adott pontos válasz. Ehhez szerető családra, megértő barátokra és türelmes orvosra van szüksége. Ha nem érzi ideálisnak orvosát, keressen másikat, sohasem késő!

Vegyen vissza tempóból!

Észre fogja venni, hogy hamarabb elfárad, mint korábban. Ezt azok a hormonok okozzák, melyekkel a természet arra szeretné rábírni, hogy a saját és kisbabája érdekében vegyen vissza a tempóból. Egyen napjában többször pár falatot, banánt, almát vagy éppen saját készítésű túrókrémet, ezekből energiát nyerhet és a vércukorszintje is megállapodhat.

Csak azt hallja meg, amit akar!

Tartsa magát távol olyan emberektől, akik horror-szülésekről és embertelen kínokról mesélnek. Nekik talán jót tesz, ha kibeszélik magukból egykori élményeiket, de a nagy esemény előtt álló kismamának nem. Sokkal több az olyan anya, aki a szülést élete legszebb élményeként őrzi emlékezetében.

Az első ruhadarab egy jó melltartó legyen!

A pocak eleinte várat magára. A mell viszont már az első hónaptól kezdve növekszik. Szüksége lesz egy kényelmes melltartóra, mely megakadályozza, hogy a megnövekedett súly túlzottan megnyújtsa a bőrt és a tartószalagokat. A jó melltartónak puha, rugalmas az anyaga, széles a pántja, és kifogástalanul simul a keblekre.

Színes kavalkád a tányéron

Néha az az érzése támadhat, hogy a terhesség valamiféle teljesítménykurzus, aminek csak akkor lesz jó vége, ha ezt vagy azt megteszi. Az egészséges táplálkozás miatt ne fájjon a feje! Felejtse el a táblázatokat és a mérleget! Legalább egyszer egy nap egyen zöldséget, salátát és gyümölcsöt. Az étrend összeállításakor hagyatkozzon a szemére! Minél színesebb a tányér, annál több vitamin, ásványi anyag és nyomelem jut a szervezetébe.

Lebegjen a vízben, ahogy a gyermek az anyaméhben!

Amilyen gyakran csak lehet, élvezze a "lét könnyűségét", ússzon, vitesse magát a vízzel. A könnyű mozgás csodát tesz: megelőzi az ödémák kialakulását, csökkenti a vérnyomást, nem beszélve arról, hogy az úszás kellemesen masszírozza a bőrt és a kötőszöveteket.

Bújjon a párja mellé!

Ne legyenek gátlásai, ha párja ölelését kívánja. A férfiak gyakran attól tartanak, hogy kárt tesznek a babában, és így nem mernek kezdeményezni. Biztos lehet benne: csak egy jelre várnak. Hagyja magát kényeztetni, hagyja, hogy kedvese masszírozza a lábát, hagyja, hogy szenvedélyesen megölelje.

Tehermentesítse a hátát!

Ahogy a has egyre nagyobb lesz, megváltozik a tartás, ami keresztcsonti fájdalmakkal is járhat. Azoknál a várandósoknál, akik egész nap íróasztalnál ülnek, még gyakrabban jelentkezik a baj. A has összenyomódik, a hát és a vállak nehezen tartják a nagy súlyt, mindez fájdalommal jár. Ha térdelőszéken vagy gimnasztikai labdán ül, azzal könnyít a keresztcsonton, és a medencéje is több vért kap.
Kemény, egyenes támlájú széken ülve szorítson egy vagy két teniszlabdát medencemagasságban a szék és a keresztcsont közé, és masszírozza magát kicsi körkörös mozdulatokkal.

Igyon sok folyadékot!

Veséit és anyagcseréjét folyadék fogyasztásával tarthatja karban. A gyümölcslé és a tej nagyon egészséges, de napi két litert biztos nem tud elfogyasztani belőlük. A buborékos ásványvíztől viszont felfúvódik. A koffeinmentes gyümölcstea is egészséges, de mértékkel fogyassza. A mennyiség mellett fontos szempont a változatosság!

A magzat is szeret hintázni

Minél hamarabb alakítson ki kapcsolatot babájával! A kisbabák különösen szeretik a hintázást a mamájuk hasában - akár egy andalító, kényelmes séta közben, akár függőágyban, hintaszékben vagy az apuka ölelő karjaiban ringatózva.

A hasi légzés masszírozza a beleket

A terhességi hormonok a belekre is hatnak. A vas- és magnéziumkészítmények fokozzák a székrekedésre való hajlamot. A rostokban gazdag táplálkozás mellett jót tesz a torna és a nem túl megerőltető sport. A mozgás felgyorsítja a hasi légzést, ami a belek számára éppoly hatékony, mint a masszázs. Ülés közben is tehet a könnyű emésztéséért. Szívja be mélyen a levegőt! Az óramutató járásával megegyező irányú masszírozás pedig serkenti a légzés hatását.

Természetes segítség gyomorégés ellen

A várandósság vége felé sok kismama erős gyomorégéstől szenved. Vannak ártalmatlan gyógyszerek, de előbb érdemes a természetes segítséget igénybe venni. Darált édes mandulát keverjen el egy pohár langyos vízben vagy tejben, és kortyonként fogyassza el.
Ha nem használ, még mindig fordulhat gyógyszertári szerekhez.

Álmatlan éjszakák

Az utolsó hónapokban biztos nem fogja átaludni az éjszakákat. Vécére kell mennie, a baba mocorog a hasában, de a gondolatai sem hagyják aludni. Helyezze magát kényelembe, amennyire csak lehet. Szerezzen be egy félhold alakú szoptatós párnát, és támassza alá hasát és combját. Egy finom lábmasszázs is hozzásegítheti a könnyű elalváshoz.

Ne legyen szigorú önmagához!

A hízás természetes, sőt kívánatos jelenség, de egyetlen várandós se szeretne túl sokat magára szedni. Az önsanyargatásnak most nincs itt az ideje. Ha eluralkodik az édesség utáni vágy, engedjen a csábításnak. Nyugodtan bekaphat időnként egy falat csokoládét. A gyümölcsök is csillapítják az édességigényt, és még az emésztésre is jótékony hatást gyakorolnak.

Fürödjön, mint Kleopátra!

Minél több helyet foglal el a hasában a kis jövevény, annál jobban ki kell tágulnia a bőrnek. Ez sokszor kibírhatatlan viszketést okoz. A krémezés, a csipkedés, az érintés csak fokozza a kellemetlen érzést. Megnyugtatja és bársonyosan simává teszi a bőrt a (tengeri) sós fürdő, amelybe egy pohárka tejszínt vagy egy kis mandulaolajat is önthetünk.

Ajánló:

Életmódtanácsokat is találnak ezen a kizárólag a terhességgel foglalkozó honlapon.

Korábban: