Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Vízben kevésbé fájdalmas a szülés

Vágólapra másolva!
Tudományosan megerősítették a vízben szülés előnyeit brit kutatók, hangsúlyozva, hogy a vajúdó anya vízbe merülése csökkenti a szülési fájdalmakat, a stresszt és a fájdalomcsillapítók alkalmazását.
Vágólapra másolva!

A vízben szülés lassítja a vajúdást, és csökkenti a szülészorvos beavatkozásának kockázatát - hangsúlyozta Elizabeth Cluett, a dél-angliai southamptoni egyetem kutató csoportjának vezetője a British Medical Journal című brit szaklapban.

A professzor asszony és csoportja összehasonlította 50-50, langyos vízzel töltött szülőmedencében, illetve hagyományos módon vajúdó asszony tapasztalatait, megállapítva, hogy a szülésznő felügyelete mellett medencében vajúdó csoportnak csak a fele kért érzéstelenítőt, míg a hagyományos módon szülők esetében ez az arány több, mint 60 százalék volt. Kevésbé hevesek voltak a görcseik, szabadabbnak és elégedettebbnek érezték magukat.
Cluett szerint emellett a langyos vízben való vajúdás lassabb, s ezért gyakrabban elkerülhetővé teszi az orvos beavatkozását.

A brit nemzeti Szülészeti Alapítvány üdvözölte a southamptoni tanulmányt, hangsúlyozva, hogy végre az orvostudomány is megerősítette mindazt, amit a medencében vajúdást korábban már kipróbáló asszonyok évek óta próbálnak bizonygatni.
A vizsgálat eredménye nem csak az anyák, hanem a születendő gyermek szempontjából is jelentős, mert a fájdalomcsillapítók a méhlepényen keresztül bejutnak az újszülött szervezetébe, álmossá, lustává teszik a babát, akit így édesanyja kezdetben jóval nagyobb nehézségek árán tud szoptatni - hangsúlyozta az alapítvány egyik illetékese. - A vizsgálat eredménye azt is jelenti, hogy a kórházak szülészeti osztályán szülőmedencéket kell létrehozni, hogy azok hozzáférhetőek legyenek mindenki számára, aki e mellett a módszer mellett dönt - tette hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről