Született július harmadikán

Vágólapra másolva!
Tom Cruise szerint a híresség és a hős között az a különbség, hogy míg az elsőnek csak a siker a fontos, addig az utóbbi új értékeket teremt. A jóképű színész a hírnevet már megszerezte, az álma mégis az, hogy hőssé váljon.
Vágólapra másolva!

Család

Tom Cruise 1962. július 3-án született New York államban, Syracuse-ban egy igen szerény anyagi körülmények között élő család gyermekeként. Szülei 11 éves korában elváltak, így Tom lett hirtelen a családfő édesanyja és három imádott lánytestvére között. A család folyamatosan költözött, így Tom 15 különböző iskolába járt gyermekkorában, éppen ezért kiejtése is folyamatosan változott, ami később a színészi karrier kezdetével sok segítséget jelentett a számára. Tanulási nehézségei is adódtak diszlexiája miatt, nehezen olvasott.

A család szegény volt, Tom unokatestvérei levetett ruháit viselte. Cincinnatiban, ahol egy évet éltek, katolikus iskolába járatták, de nem vallásos indokból, hanem mert ott ingyenes oktatást biztosítottak a gyerekek számára. Imádta a sportokat, de egy ínszalagszakadás következtében füstbe ment minden terve, hogy birkózó lehessen. Végül elhatározta, hogy színész lesz, csak megszabadulhasson mostohaapjától.

Filmek

Első próbálkozásai kudarcba fulladtak. Elutasították, mondván túl heves, és nem elég vonzó külsejű. De nem adta fel. 21 éves korában szerezte meg a hírnevet a Kockázatos üzlet-ben nyújtott alakításával, majd 24 éves korára igazi világsztárrá nőtte ki magát a Top Gun-nak köszönhetően. 1989-ben eljátssza első drámai szerepét a Született július negyedikén című film főhőseként, amely egy fiatal, idealista és hazaszerető fiúról szól, aki a háborúban szeretné megtalálni önmagát, de ott élete drámai módon kettétörik.

Nők

A nőkkel való kapcsolatai is tele voltak ellentmondásokkal, legtöbb barátnőjének nincsenek túlságosan pozitív megnyilatkozásai. Rebecca de Mornay arra panaszkodott, hogy Tom csak önmagával volt képes foglalkozni; Kelly McGillis enyhe szarkazmussal említi meg a nevét; Mimi Rogers, az elvált feleség csak nevet azon, hogy volt férjét a nagy csábítónak tartják.

Forrás: MTI
Tom Cruise jelenlengi barátnője, Penélope Cruz

Egyedül Nicole Kidman az, aki többéves együtt élés és egy viharos válás után évekkel is azt nyilatkozta, mennyire szereti még mindig volt férjét. Tom jelenlegi partnere a spanyol származású színésznő, Penélope Cruz, aki még ma is féltékeny Cruise ex-nejére.