A kávészünet postai találmány

Vágólapra másolva!
A kávészünetet a posta találta ki: a XVIII. század végén a postahivatalok dolgozói voltak az elsők, akik az utazókat pihenésük közben forró kávéval megkínálták, és ezzel megszületett a kávészünet fogalma. A munka közbeni kikapcsolódásnak ezen formája az ő számukra azonban csak később jött divatba.
Vágólapra másolva!

A németországi Moers múzeumában a kávé rajongói vasárnap óta egészen március 14-ig megismerkedhetnek az európai kávéfogyasztás háromszáz éves történetével.

Megtudhatják például, hogy a szász választófejedelemség katonái a XVIII. században állítólag azzal indokolták távolmaradásukat a harctérről, hogy "kávé nélkül nem tudnak harcolni". Akkor jött divatba, hogy a markotányosnők nemcsak pálinkát, hanem kávét is árultak a katonáknak. A múzeumban megtekinthetők abból a korból való kávépörkölők és kávéfőzők is.

A kiállítás látogatói megtudhatják azt is, hogy a kávé kezdetben nem a nemesek, hanem az egyszerű emberek itala volt. "Török italként" a XVII. században jött divatba: diákok és jemeni kikötőmunkások honosították meg Európában, ahol a nemesség csak később szokott rá a kávézásra.