A Mamisuli pszichológusa válaszolt

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Két gyermekem van, a "nagy" 2 éves, a kicsi 7 hónapos. El lehet képzelni, mennyire nem unalmas az életünk. A kétéves lányom nehéz időszakon megy keresztül. Ha azt mondom neki, hogy ezt nem szabad, vagy valamilyen határt szabok neki, akkor megharap vagy megüt, egyszóval nagyon erőszakos. A hangulata másodpercenként változik. Sajnos nem mindig vagyok türelmes vele, és akkor megemelem a hangom. Mit tudok csinálni?

Szia Joli,

nem baj, ha megemeled a hangod! Nem azt mondom, hogy üvöltözz vele, de éreznie kell a különbséget az átlagos beszélgetés, kedveskedés és a korlátok kiszabása között. A gyerek lelke akkor sérül, ha nem tapasztal semmiféle korlátot, nem akkor, ha ésszerű határokat szabnak neki. A korlát kell, hogy legyen mibe kapaszkodni, legyen mihez viszonyítani.
Amiről eldöntötted, hogy nem szabad, ahhoz ragaszkodj, ezen belül légy türelmes, mondd el akár ötször is, de határozottan, hogy "Nem szabad." Akadályozd is meg a rosszalkodást fizikailag is. Fogd meg a kezét, vedd ki belőle azt, amit nem szabad elvennie, vidd át a másik szobába, ha végképp nem tudod lebeszélni valami csibészségről. Nem azt mondom, hogy bántsd, de úgy kommunikálj vele, hogy megértse, mit akarsz, és érezze is, hogy azt a valamit tényleg akarod. Ez a kulcsa a dolognak. Ha bizonytalan vagy, addig erőszakoskodik, amíg ki nem hoz a sodrodból, amíg el nem ér nálad valamit, amibe kapaszkodhat. Ahhoz, hogy ne legyél bizonytalan, előbb magadnak kell elhinni, hogy igazad van, hogy jogod van a gyereked cselekedeteit irányítani, amikor szükséges, addig, amíg saját tapasztalatokat nem szerez az életről és saját belső (erkölcsi) korlátokat nem épít ki ahhoz, hogy boldoguljon. Nem kis feladat, de megvalósítható.

Szia, Judit