Izgalmas krimit nyerhetsz tőlünk!

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A Réz és Társa kiadó május végén indította útjára három kötettel a Vörös-fekete Könyveket. A sorozatban női szerzők elsődlegesen bűnügyi témájú regényei jelennek meg. (Nemritkán a regényírón kívül a nyomozó is nő, az áldozatokról nem is beszélve.) A vörös-fekete regények jellegzetessége, hogy a bűnügyi szál mellett nagyon erőteljesen megrajzolt a történések társadalmi környezete. Különlegességük az is, hogy furcsa, olykor egyenesen bizarr lélektani helyzeteket írnak le. Szégyenlősnek semmiképp nem nevezhetők, hiszen roppant nyíltan és bátran foglalkoznak olyan kérdésekkel, mint a férfi-női szerepek változása, a nemi identitás vagy új típusú párkapcsolatok.
Hogy miért Vörös-fekete Könyvek? Első pillantásra is látható, hogy a borítók meghatározó színe a vörös és a fekete. De ha valaki el is olvassa ezeket a műveket, azonnal világossá válik számára, hogy a sorozatcím nem pusztán a borítók színvilágából következik, hanem a könyvek tartalmából is, hiszen ezek a történetek Erósz és Thanatosz, vagy ha úgy tetszik, a szex és a halál vonzásában zajlanak.

A sorozat egyik most megjelent darabja Patricia Highsmith Vágyak pórázán című könyve.

A Magyarországon már jól ismert írónő regényének hősnője ártatlan és naiv lány, aki a húszat is alig töltötte be. Egy New York környéki kisvárosból jött a nagyvárosba. Beleszeret az utca és beleszeret a mondén művészvilág. Férfiak és nők egyaránt. Menő fotómodell és keresett partner lesz. Szenvedélyes bábjáték ez, ahol nehéz lenne megmondani, hogy a tündöklő Elsie mozgatja-e zsinóron az érte sóvárgókat, vagy őt vezérli az utána epekedők vágya.
Patricia Higsmith fojtogató lélektani regényében a legvégsőkig viszi az egyre hevültebb emberi viszonyokat, amíg csak el nem ér arra a pontra, ahol a vágy találkozik a végzettel. A Vágyak pórázán nem szokványos krimi. Nem a gyilkosság technikájával foglalkozik, hanem azokkal a lelki folyamatokkal, amelyek megállíthatatlanul vezetik hőseit a számukra sem sejthető végkifejlet felé. Hiszen senki sem bűnös. És senki sem ártatlan...