Vendégünk lesz André Szőts filmproducer

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A Bestline Kiadó gondozásában megjelent Az északi szél című könyv főszereplője Ben Stern Oscar-díjas forgatókönyvíró, aki sztár a szakmájában. A nagy hollywoodi stúdiók öt film vázlatát rendelik meg tőle. A határidő: két hónap. Ben - inspirációért - útra kel. Los Angeles - Párizs - Budapest - majd mind messzebb. Luxusélet, luxushotelek, puha ágyak, kemény munka, kalandok és a küldetés teljesítése. Filmötletek születnek és néha a papírkosárban landolnak.
Öt film pereg benne, mintha egy távirányító kapcsolóját nyomkodnánk. A kitalált és a valóságos világ többször egymásba olvad, hogy aztán ismét szétváljon. Gyors sodrású, jó tempójú olvasmány. A regény érdekessége, hogy egy bennfentes szemével láttatja a sztárok, rendezők, producerek és filmcégek különleges világát. Fiktív történet, jó receptek, valós helyszínek - 11 város, 20 hotel és étterem, 6 kávéház - ahol otthon leszel.

André Szőtsöt Albert Györgyi mutatja be

Ha valaki hétköznaponként - vasárnap meg pláne - a budai Remizben ebédel, a dohányzóteremben, a bejárattól jobbra, az első asztalnál találkozhat vele. A belső székek közül a fal mellettin ül.
Cigarettázik. Egy sört kér. A másodikat aznap. Az elsőt tizenegykor issza.
Furcsa, különös figura.
Ő, akit egész Budapest - és mindenki aki számít Párizsban és New Yorkban - ismer. A társaság éltető eleme. A stábok, amelyekkel forgat: Depardieu, Sophie Marceau, Malkovich, Whoopy Goldberg, a Magyar Televízió, az Antenne2, a France 3, a CBS forgatócsoportjai.
Családja a cég. A cég munkatársai és tout Budapest, akik állandó vendégei a teraszán hagyományosan megrendezett augusztus 20-i tűzijáték nézésén. Sokszor eszembe jutott: őt vajon hányan hívták vissza?

Senkit nem tudnék elképzelni, aki jobb lenne Magyarország párizsi nagykövetének, mint őt...
"És Györgyikém?!" - förmed rám. -"Miből élnék?"

Forrás: ORIGONégy nyelven beszél felsőfokon, hármon középszinten. Nekem legyen mondva az a közép.

Tán nincs a világnak olyan területe, amit ne térképezett volna fel. A kedvencek mégis: Budapest, Párizs, New York és a Távol-Kelet. Az északi szél helyszínei.

Wagner, Frank Zappa és a foci szerelmese előbb a párizsi Zeneakadémia, majd a Politikai Tudományok Egyeteme, később az MBA New York-i Columbia Business School hallgatója. A fiatal végzős az Eurofinance pénzügyi elemzője Párizsban, reklámfőnök az Amurati Puris Lintasnál. Aztán David Ogilvy New York-i irodájának asszisztense, majd nemzetközi igazgatónak nevezték ki a Havas Csoport párizsi irodájában.

André Szőts nevéhez több száz film fűződik; rendezőként, koproducerként és producerként. Ezek közül a magyar nézők talán a több Oscar-díjra jelölt Cyrano de Bergerac, vagy a közelmúltben vetített Napóleon című sorozatra emlékeznek legjobban. E sorok írója az utóbbiban dolgozott André és a produkció magyarországi sajtófőnökeként. Felejthetetlen élmény volt.

Két elengedhetetlen tanulságot szereztem a munkából: reggelizni André egyedül szeret. És kéretik a Magyar Hírlapot nem széthajtogatni, átnézni, mielőtt ő elolvasná.
Az író persze nem ismert magára az életrajzát olvasva. Sem a kutyája nem szerepel a leírásban, sem a frusztrációja: miközben másoknak rövid száma van (007), neki tízjegyű!