Samuel L. Jackson, a karakterszereplők legjobbja

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: HölgyfórumGyermekkor

Samuel Leroy Jackson 1948. december 21-én született Washington DC-ben, de a Tennessee állambéli Chattanoogában nőtt fel, ahol anyai nagyanyja igazgatta gyereklépteit. Kevesen tudják róla, hogy a majdani színész gyerekkorában dadogott, és időbe telt, amíg beszédhibáját korrigálni tudta.

Főiskolai lázadó évek

A hippimozgalommal egy időben kibontakozó "fekete erő" mozgalmának ideológiája az atlantai Morehouse College-ban érintette meg lelkét, ahová 1967-ben iratkozott be, hogy építészetet tanuljon. Nem határolódott el a politikától, olyannyira nem, hogy a főiskola második évében eltanácsolták, mert hiányolva a színes bőrűeket a főiskola kurátori tagságából, az egyik ülésen túszul ejtett néhány kurátort, és rövid ideig fogva tartotta őket, így tüntetve a fehérek dominanciája és a fekete kultúra oktatásának hiánya ellen. 1972-ben visszatért a főiskolára, és drámatagozaton diplomázott le.

Korán jött szerelem

Jackson még a főiskola közben találkozott LaTanya Richardsonnal, aki később a felesége lett. LaTanya szintén színészi diplomát szerzett, és Jackson diplomázása után együtt turnéztak az országban a Black Image Theatre keretein belül. 1976-ban, miután Atlantában pár évig tévéreklámokban és kisebb színházi produkciókban szerepelt, Jackson New Yorkba költözött, 1980-ban pedig feleségül vette LaTanyát.

Cannes 1991: a legjobb férfi mellékszereplő-díj tulajdonosa

Forrás: Hölgyfórum1981-ben találkozott Morgan Freemannel és egy, a NY University filmművészeti szakán tanuló hallgatóval, Spike Lee-vel. A két tehetséges fiatal művész hatására Samuel L. Jackson meggyőződésévé vált, hogy sikeres lehet. Később négy Spike Lee rendezte filmben is szerepelt, az 1988-as Suliláz-ban, a '89-es Szemet szemért-ben, a '90-es Mo'Better Blues-ban, és az '91-es Dzsungelláz-ban. Ez utóbbiért megkapta a cannes-i filmfesztivál legjobb férfi mellékszereplőjének járó díjat, ami forradalmi újítás volt: a legjobb mellékszereplői kategória addig nem létezett, kimondottan Samuel L. Jackson kedvéért hozták létre. A filmben egy drogfüggőt alakított, és a szerep eljátszása katarzisként szolgált Jackson életében, aki maga is évek óta kokainfüggő volt, és alkoholproblémákkal küszködött, a karakter kapcsán azonban szembenézett saját élete problémáival, és legyűrte függőségét.