Kismama-jóga kezdőknek

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGOA várandós nő szervezetében hatalmas átalakulások történnek a terhesség kilenc hónapja alatt. A méh növekedése és a mama testsúlyának gyarapodása például olyan tartásra kényszeríti a gerincet, melyben megváltozik az ágyék-keresztcsonti terület természetes pozíciója, és ez gyakran fájdalmakat okoz. Kellemetlenséget jelenthet az is, hogy a rekeszizom a méh növekedésének hatására feljebb kerül, megnehezítve ezzel a légzést. Íme, néhány otthon végezhető egyszerű jógagyakorlat, melyek segíthetnek átvészelni az utolsó harmad kényelmetlenségeit.

Helyezkedj el négykézláb! Lassú belégzés közben homorítsd a hátad, a derekadat engedde le, a fejed pedig hajtsd hátra. Koncentrálj a gerinc ágyéki területére, és hagyd, hogy a mozgás pontosan erről a területről induljon ki. A mozdulat a belélegzés teljes hosszáig tartson. Kilégzés közben pedig fordítva: csigolyáról csigolyára domborítsd a hátadt, és az állad közelítsd a mellkasodhoz, amennyire csak lehet.

Ez a gyakorlat - rendszeresen végezve - növeli a gerinc rugalmasságát, csökkenti az izomfeszültségeket, és biztosítja a teljes légzést, vagyis a hasi, mellkasi és a kulcscsonti területet is aktivizáló mély légzést. Mivel ennek a - jógában Viagra-pranajama vagy tigris-légzés néven ismert - gyakorlatnak ellenjavallatai nincsenek, a terhesség egész ideje alatt végezhető.

A jóga alapjaihttp://www.partnerlink.hu/cgi-bin/clickthru.cgi?id=6762237376676573006467767123647369797784737270677263&page=http://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/start.cgi/apps_fokusz/display/index.html?termek.id=61609&tag=1Godfrey Devereux könyveKönnnyű jóga - pihentető gyakorlatokhttp://www.partnerlink.hu/cgi-bin/clickthru.cgi?id=6762237376676573006467767123647369797784737270677263&page=http://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/start.cgi/apps_fokusz/display/index.html?termek.id=42859&tag=1VideókazettaJógáról a Katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/static/kultura,_muveszet,_tarsadalom/tarsadalom,_tarsadalmi_kerdesek/vallas,_spiritualitas,_kultuszok/hinduizmus/joga/

A fáradtság első jeleinél hagyd abba a gyakorlatot, feküdj az oldaladra enyhén felhúzott lábakkal, és pihenj. Ebben a pozícióban próbáld meg tudatosítani tested minden egyes részét, továbbra is koncentrálva a mély légzésre. Figyelj a tüdődből ki- és beáramló levegőre. Ebben a relaxált állapotban elsősorban a mentális, lelki feszültségek oldódnak.

Néhány perc múlva ülj fel törökülésbe és végezz egy légző meditációt. Lassan és mélyen szívd be a levegőt, majd képzeld el, hogy a beszívott levegő az orrlyukakon keresztül a gerinc mentén leszáll a hasi idegfonatba. Tartsd bent a levegőt néhány másodpercig (erőlködés nélkül), eközben vizualizáld az energiát, ami a levegővel együtt a hasadba jut, és szétárad a baba pici testében. Fújd ki a levegőt (az orrodon keresztül), és érezd, hogy a kilégzéssel minden negatív energia elhagyja a tested.

Ha többet szeretnél tudni a kismama-jógáról, keress fel egy jógastúdiót. A jógával már a gyermekvállalás előtt érdemes megismerkedni, ahhoz, hogy kismamaként gyakorlott jógázó lehess.

Kismamáknak Budapesten is tartanak jógafoglalkozásokat. A Padma Jógastúdiót (Budapest XIV., Bánki Donát u. 60-62.) a (06-1) 220-1783-as telefonszámon vagy a www.jogastudio.hu címen lehet elérni.