Jogi esetek: a zajártalomtól a banki hiteltörlesztésig

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Amennyiben jogi problémái vannak, e-mailben fordulhat ügyvédeinkhez tájékoztatásért, tanácsért. A kérdéseire rövid időn belül válaszolunk, és az érdekes kérdéseket a válaszokkal együtt a Női lapozó oldalain is elolvashatják. Itt teheti fel a jogásznak kérdéseit.

Jelenleg az USA-ban élek. Tavaly kimondták a válásomat, amiről még ítéletet nem kaptam. De a volt feleségem közölte velem, hogy havi 100 dolláros gyermektartást kell fizetnem, a gyerekkel pedig nem beszélhetek. Ha csomagot küldök neki, nem veszi át.

Nem igazából értek egyet ezekkel. Először is, letelepedésem folyamatban van, egyelőre nem dolgozhatok. Szüleim támogatásával tartjuk fenn magunkat az új családommal. Az állítólagos ítélethozatal óta született egy kislányom.

A kérdésem a következő lenne:
- Mi alapján állapították meg nekem a 100 dolláros gyermektartás díját?
- Ha nem beszélhetek a pici lányommal, miért kér tőlem gyermektartást?
- Mit kell, hogy csináljak, hogy ne kelljen ilyen magas összeget fizetnem, hiszen én úgy tudom, hogy ha több gyermek van, akkor kérhetek ilyet.

Amennyiben az USA bíróság ítéletéről van szó, a tartás mértékének megváltoztatása tekintetében nem tudok Önnek segíteni. Keressen meg egy amerikai ügyvédet.
A gyermektartásdíj megváltoztatásával kapcsolatos magyar szabályokról itt olvashat bővebben: Gyermekelhelyezés, gyermektartás

Az a tény, hogy Ön nem rendelkezik megfelelő jövedelemmel, nem feltétlenül befolyásolja a tartásdíj mértékét, míg az a tény sem, hogy a volt felesége nem teszi lehetővé a kapcsolattartást. Annak ellenben van jogi relevanciája, hogy Önnek utóbb gyermeke született.

* * *

Panelházban lakom. A felettem lévő lakásból az utóbbi öt évben rendkívül hangos kalapálást és fúrást lehetett hallani, mintha egy műhelyt üzemeltetnének a lakásom felett. Egy ott lakó férfi végzi ezt a zajos tevékenységet, aki már évek óta nem jár dolgozni. Az utóbbi időben egy rövid ideig szünetelt ez a tevékenység - ugyanis egyszer már tettem feljelentést ez ügyben.

Most viszont újra kezdődött az egész, és a családommal - van egy 1 éves kisfiam, akinek nyugalomra van szüksége - képtelenek vagyunk a lakást a rendeltetésének megfelelően használni, mert elviselhetetlen a zaj. Sőt, a konyhában már a mennyezetem a festés kismértékben megsérült, amit jeleztem a tulajdonosnak, aki ennek ellenére sem hagyott fel a tevékenységgel, sőt, a tulajdonosnál lakó munkanélküli férfi tettlegességgel fenyegetett meg.

Nem tudom elhinni, hogy legális úton nem lehet biztosítani, hogy a lakásomban "normálisan" lehessen élni. Bízom a hazai jogrendszerben.

Amennyiben szomszédja továbbra is zavarja a birtoklásban és további felszólításra sem hagyja abba azt, nem tud mást tenni, mint újra birtokvédelmi eljárást kezdeméynezni a lakóhelye szerint illetékes jegyzőnél. A jegyző kötelezheti a tulajdonost a zavaró magatartás abbahagyására, illetve bírságot is kiszabhat vele szemben.

* * *

Egygyermekes családapa vagyok. A feleségemmel 1999-ben kötöttem házasságot, és még az év végén születtett egy kisfiunk. Az idők folyamán a feleségem és köztem rendkívül megromlott a kapcsolat, melynek javulására nem látok reményt. Mindennaposak a veszekedések, a legkisebb dolgon is összeszólalkozunk. A gyermeket is ellenem neveli.

Jelenleg a tulajdonomat képező lakásban lakunk hárman. Ez a lakás a házasságom előtt is az enyém volt, ahova a feleségem - pár személyes használati tárgyon kívül - nem hozott semmit. Házasságom alatt tulajdonjogot szereztem egy balatoni ingatlan felett is, melyen a szüleimnek haszonélvezeti joguk van. Szeretném tudni, hogy milyen jogaim és kötelességeim lennének abban az esetben, ha válásra kerülne sor.

A házasságkötést megelőzően szerzett lakás különvagyonnak minősül, amelyenek a tekintetében azonban a törvényi feltételek fennállása esetén a felesége válás kapcsán lakáshasználati jogot szerezhet.A balatoni nyaraló, amennyiben öröklés, ajándékozás útján került a tulajdonába, ugyancsak különvagyonnak tekintendő.

Minderről bővebben olvashat: Házassági vagyonjog; A házasság felbontása

A lakáshasználatról a családjogi törvény a következőképpen rendelkezik:
"Ha a lakásban a házastársak egyikőjük vagy mindkettőjük tulajdonjoga vagy bérleti joga alapján laknak, a házasság felbontása esetén - kérelemre - a bíróság dönt a lakás használata felől. A házastársak kiskorú gyermekének lakáshasználati jogát - életkörülményeinek megfelelően - általában a volt közös lakásban kell biztosítani, kivéve, ha más állandó lakása van.

Ha a közös lakás valamelyik házastárs különvagyona vagy önálló bérlete, a lakáshasználati jog ezt a házastársat illeti meg. A bíróság a másik házastársat kivételesen és csak abban az esetben jogosíthatja fel a lakás megosztott vagy kizárólagos használatára, ha a lakáshasználatra jogosult gyermek nála van elhelyezve."

Előfordulhat tehát, hogy a különvagyoni lakás továbbra is az Ön kizárólagos tulajdonában marad, de azt a felesége a gyermekkel továbbra is használhatja.