Az afgán nőket továbbra is elnyomják

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A Human Rights Watch elismeri, hogy a tálib uralom megdőlése óta a nők helyzete valamelyest javult, a nők újra járhatnak iskolába és egyetemre, de dokumentációi vannak arról, hogy a szociális és politikai élet területein elnyomják őket. Megfigyeléseik szerint Heratban a vallási rendőrség, kormányszervek és iskolás fiúk csapatai állandóan megfigyelik a lányok és nők viselkedését és megjelenését. Nem járkálhatnak szabadon az utcán, és ha elhagyják is otthonaikat, kötelező viselniük a burkát vagy csadort.

Muszlim nők a világ minden tájárólhttp://www.geocities.com/iamnoora2002/mygallery.htmlMegalázott nők a világbanhttp://www.hetek.hu/index.php?cikk=84Nők a fátyol mögötthttp://nostromo.pte.hu/~carry/text/fatyol1.htmFélholtra vert asszonyokhttp://www.hetek.hu/index.php?cikk=35880Arab nők az iszlám világbanA Human Rights Watch hivatalos honlapjahttp://www.hrw.org/

A megfigyelőcsoport vallomásokat gyűjtött be Herat lakosaitól, miszerint azokat a nőket, akik férfiakkal sétálnak az utcán, egy autóban utaznak egy férfival, vagy netán egyedül maradnak férfival egy magánlakásban, letartóztatják. A letartóztatásukat nőgyógyászati vizsgálat követi, hogy megállapítsák, szűz-e, és volt-e testi kapcsolata férfival.

Természetesen Herat kormányzója, Ismail Khan tagadja a vádakat, szerinte a tartományban a legtöbb nő visszatérhetett az oktatásba Afganisztánban, és a női alkalmazottak dolgozhatnak kormányhivatalokban, bankokban és külföldi ügynökségeken. Hangoztatta, hogy a nőknek jó lehetőségeik vannak Heratban, és léteznek olyan intézmények, amelyek segítik őket.