Kétséges az idei Miss World verseny sorsa

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Agbani Darego tavalyi megválasztásakor

Bár Julia Morley, a szépségkirálynő-választás elnöknője megerősítést kapott Nigéria külügyminiszterétől, Bubem Onyiától, hogy az ország alkotmányának megfelelően nem fogják engedélyezni egy ilyen szélsőséges ítélet végrehajtását, a belga, francia, dán, norvég, kenyai és elefántcsontparti versenyzők már jelezték, hogy nem szeretnének részt venni a szépségkirálynő-választáson.

A 31 éves Amina Lawal egy észak-nigériai tartományban él, ahol a saria, az iszlám törvénykezés van érvényben. Az asszonyt azért ítélték megkövezés általi halálra, mert házasságon kívüli gyereket szült. Az ítéletet 2004 februárjában fogják végrehajtani, amikor az anya befejezi gyereke szoptatását. Ügye jelenleg a fellebbezés fázisában van a vallási bíróságon, ami után a szövetségi bíróságra kerül továbbtárgyalásra. A szövetségi bíróság hatálytalaníthatja a tartományi bíróságok ítéleteit. A nagy vihart kavart jogi ügy előreláthatólag Nigéria legfelsőbb bíróságára kerül majd.

Miss World szésépgverseny hivatalos honlaphttp://www.missworld.org/Az iszlám rövid történetehttp://www.partnerlink.hu/cgi-bin/clickthru.cgi?id=6762237376676573006467767123647369797784737270677263&page=http://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/start.cgi/apps_fokusz/display/index.html?termek.id=16542%26tag=1Könyvajánlat

Nigériában, ahol a lakosság fele keresztény, másik fele meg muzulmán vallású, milliónyian emeltek szót a borzalmas ítélet ellen. Újságokban és minden lehetséges fórumon tiltakoztak a saria ellen, pénzt gyűjtöttek Amina támogatására. A tavalyi Miss World győztese, a nigériai Agbani Darego szintén szót emelt az elítélt asszony védelmében: - Bár én keresztény vagyok, és azt hiszem, amit Amina tett, rossz dolog volt, a megkövezés általi kivégzést kegyetlennek tartom, és remélem, nem fog megtörténni.