Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Igénylés

A családtámogatás iránti kérelmet írásban kell benyújtani, s egyidejűleg csatolni kell az elbíráláshoz szükséges tények, adatok igazolását. A jogosultságot a szülővel együtt élő házastárs a házassági anyakönyvi kivonata, a nevelőszülő, a hivatásos nevelőszülő a gyermek nála történő elhelyezéséről rendelkező határozat, a gyám pedig a gyámrendelő határozat bemutatásával vagy másolatának csatolásával igazolja.

A kérelmet a Területi Államháztartási Hivatalhoz, illetve ha az igénylő olyan munkahelyen dolgozik, ahol van családtámogatási kifizetőhely, akkor a kifizetőhelyhez kell benyújtani. A gyermeknevelési támogatás

Anyasági támogatás/noilapozo/jogiugyek/20020906anyasagi.htmlGyermekgondozási támogatás/noilapozo/jogiugyek/20020906gyermekgondozasi.htmlCsaládi pótlék, iskoláztatási támogatás/noilapozo/jogiugyek/20020904csaladi.html

Az ellátás az igény benyújtásának időpontjától jár, feltéve, hogy fennállnak a jogosultsági feltételek. Amennyiben a kérelmet késve adják be, visszamenőleg legfeljebb két hónapra, az igénybejelentés napját megelőző második hónap elsejétől állapítják meg a jogosultságot. A folyósításról az igényelbíráló szerv gondoskodik, az ellátást utólag, a tárgyhónapra járó munkabér végelszámolásával egyidejűleg, egyébként pedig a tárgyhónapot követő hónap 15-éig kell kifizetni.

Az egyszeri juttatásként járó anyasági támogatást a fentiektől eltérően a kérelem benyújtásakor elbírálják, s a jogosultság megállapítása esetén azonnal kifizetik és ennek megtörténtét rávezetik a gyermek születési anyakönyvi kivonatának hátoldalára.

Amennyiben az ellátásra jogosult meghal, - az anyasági támogatás kivételével - az esedékes és fel nem vett ellátás annak a személynek jár, aki a gyermek neveléséről saját háztartásában gondoskodik.

Az esedékessé vált és fel nem vett ellátást - az anyasági támogatás kivételével - az esedékességtől számított egy éven belül lehet felvenni.

Jogosulatlanul felvett ellátás visszafizetése

Aki úgy veszi igénybe az ellátást, hogy arra nem lenne jogosult, illetve kevesebb összegre lenne jogosult, mint amennyit folyósítanak neki, köteles visszafizetni a jogosulatlanul felvett összeget, mégpedig a felvételtől számított 30 napon belül - feltéve, hogy a visszafizetésre írásban kötelezik.

A fenti határidő lejártát követően csak attól lehet visszakövetelni az ellátást, akinek a felvétele felróható, feltéve, hogy az összeg felvételtől - folyamatos folyósításkor az ellátás megszűnésétől -kevesebb mint 3 év telt el.

Az ellátás visszafizetéséről az igényelbíráló szerv határozattal, illetve fizetési meghagyással intézkedik. A jogerős határozat vagy fizetési meghagyás végrehajtható közigazgatási határozat.

Jogorvoslat

Amennyiben a családtámogatási ellátást igénylő személy nem ért egyet az igényelbíráló szerv intézkedésével, határozatával, úgy a kézhezvételtől számított 15 napon belül fellebbezéssel élhet.

A fellebbezést az igényelbíráló szervnél kell benyújtani, amely a beérkezésétől számított 8 napon belül megküldi a fellebbezést elbíráló szervhez. A TÁH intézkedése, határozata ellen a pénzügyminiszterhez, a családtámogatási kifizetőhely intézkedése, határozata ellen pedig a területileg illetékes TÁH-hoz lehet fellebbezni.