A szülés utáni hajhullás okai

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A hajhullás oka egyszerű: a babavárás alatt megnövekedett progeszteronszint miatt több hajszál marad növekvő fázisban, mint az normálisan szokásos. A szülés után hirtelen leeső progeszteronszint kiegyenlíti a folyamatot: több hajszál kerül "hanyatló" fázisba, vagyis a normálisnál több hullik ki. Tulajdonképpen úgy is lehet mondani: most hullik ki mindaz a haj, aminek a terhesség alatt kellett volna.

A folyamat körülbelül 3-9 hónapig tart. Ideális esetben ezután a haj ismét sűrű lesz. Ha azonban még mindig hullik, vagy ha nem erősödik meg újra, meg kell keresni az okát, mivel ekkor már semmi köze nincs a terhességhez és a szüléshez.

A haj működése

A szép haj titkahttp://www.partnerlink.hu/cgi-bin/clickthru.cgi?id=6762237376676573006467767123647369797784737270677263&page=http://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/start.cgi/apps_fokusz/display/index.html?termek.id=40269%26tag=1Ebben a könyben sok tanácsot olvashat, melyek segítséget nyújtanak a különböző szépségápolási termékek, masszírozási technikák és módszerek megismerésében.

A hajszálak a fejbőrön található tüszőkből nőnek ki, gyökerüket a hajhagyma veszi körül. A haj növekedési szakasza 2-6 évig tart, miközben a hajszál havonta körülbelül egy centiméternyit nő. Ezután a 2-3 hónapig tartó pihenő szakasz következik. Eközben a haj nem nő tovább. Végül újabb 5-6 hétig tart a hanyatló szakasz, amelynek végén a haj kihullik, helyébe pedig új nő. Az új hajszál rendszerint selymes és puha, normális vastagságát a növekvő fázisban éri el.

Hogy pontosan meddig él és növekszik majd a hajszál, azt az öröklött tulajdonságokon kívül a kor, az általános egészségi állapot és az életmód is erősen befolyásolja. Naponta 50-150 hajszál elvesztése teljesen természetes, hajhullás esetén azonban ennek a dupláját is elveszítheted. A hajhullást sok minden okozhatja - sose nyugodj egyszerűen bele, hanem próbáld kideríteni, hogy mi az. A legtöbb esetben az ok megszünése után a haj újra kinő, de például egyes fertőzések vagy a fejbőr sérülései tartós hajhullást okozhatnak.

Hogy a haj egészségesen nőjön

Sokat tehetünk azért, hogy a szülés utáni természetes hajhullás befejeződése után a haj ismét sűrű és egészséges legyen.

Forduljon orvoshoz

Mindenekelőtt, ha azt gyanítjuk, hogy valamilyen lappangó betegségtől, vagy hormonzavartól szenvedünk, esetleg valamilyen vitamin- vagy ásványi anyag hiányunk (vagy feleslegünk) van, forduljunk orvoshoz és kérjünk részletes vizsgálatot. A vizsgálati eredmények segítenek eldönteni, hogy szükségünk van-e kezelésre, vagy hogy milyen módon kell változtatnunk a táplálkozásunkon.

Figyeljünk az étrendünkre

Ha semmi bajunk, akkor is figyeljünk arra, hogy mit eszünk. Megfelelő étrenddel kiegészítő vitaminkészítmények nélkül is biztosítható a napi vitamin- és ásványianyag-szükséglet. A haj egészséges növekedéséhez a legfontosabb a megfelelő mennyiségű (de nem túl sok!) fehérje, a cink, a vas, a C-vitamin , az esszenciális zsírsavak és a biotin. Fordítva viszont a túl sok fehérje, a túl sok A-vitamin és a túl sok szelén hajhullást okozhat.

Lehetőleg kíméljük a hajunkat

Tincs, ami nincshttp://www.vital.hu/themes/health/skin5.htmA hajápolás titkaihttp://www.netkorhaz.hu/topics/hairKorpásodás, hajhullás, hajápolás témában tájékozódhat a Házipatika.hu-nHajfestés és terhesség?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31134

Azaz ne tépjük, ne mossuk túl sűrűn és ne szárítsuk forró hajszárítóval. Minél ritkábban festessük vagy daureroltassuk! Az egészséges hajnövekedéshez nagyon fontos fejbőr jó vérellátása. A keringést javítja a finom masszázs (még jobb ha jojoba- vagy finomítatlan csíraolajat masszírozunk a fejbőrbe, majd meleg törülközőbe csavarjuk és fél óra múlva alaposan megmossuk). Hasonlóképpen jót tesz a fejbőr vérellátásának minden olyan tornagyakorlat, amely fordított testhelyzetet igényel: a két "klasszikus" a fejenállás és a gyertya.

A hajnövekedésre jó hatással vannak egyes gyógynövények is

A bojtorjángyökér főzete hajhagymaerősítő. Elkészítése: 5 dkg gyökeret 1 liter vízben 30 percig kell főzni. A főzetet leszűrve hajfürdőként kell használni.
Hajvíz készíthető csalánból is: ehhez 10 dkg csalánlevelet kell fél l vízben 30 percig főzni. A leszűrt folyadékot hűtőszekrényben kell tartani és naponta bedörzsölni vele a fejbőrt.

A csalán belsőleg is hasznos

A csalán ellátja a szervezetet számos nélkülözhetetlen ásványi anyaggal és vitaminnal. Egy csésze csalánteához 1 kiskanál növényt kell leforrázni, majd 10 percig állni hagyni.