A mosható nadrágpelenka látszik a legolcsóbb megoldásnak

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Mennyibe kerül a textilpelenka?

Forrás: KISMAMA Ha a textilpelenkák mellett döntünk, akkor először be kell szereznünk harminc darab jó minőségűt, darabonként körülbelül kétszáz forintért. A jó minőség fontos, mert bírnia kell a heti 2-3-szori főzőmosást legalább 2 éven át. Szükségünk lesz a pelenkákat rögzítő gumibugyikra (600 Ft/db), amelyek élettartama nem túl hosszú, a kifolyó vizelettől és széklettől az anyaguk egy idő után kemény és merev lesz. A pelenkákat használat után rögtön ki kell öblíteni, és a főzőmosásig egy fedeles vödörben összegyűjtve beáztatni. Ez kb. 30 liter vizet igényel naponta. Mosnunk minden másnap kell majd. A mai modern víz- és energiatakarékos mosógépek egy-egy főzőmosás alkalmával 2 kWh áramot és 66 liter vizet fogyasztanak. (Ha mosógépünk kb. 10 éves, akkor ennek másfélszeresével számolhatunk.)

Költségvetés textilpelenkára:
- 1 kWh villamos energiafogyasztás ára 22 Ft
- 1 köbméter = 1000 liter víz 210 Ft -ba kerül Budapesten
- Egy mosás ára így 44+14 = 58 Ft (A vízdíj mértéke az ország egyes területeit összehasonlítva nagyon eltérő lehet. A csatornázatlan helyeken olcsóbb, de léteznek olyan települések, ahol 600 Ft-ra rúg egy köbméter víz ára.)
- A pelenkák mosásához havonta 3 kg mosószerre (1500 Ft) az áztatáshoz 1 kg Flóraszeptre (500 Ft) lesz szükségünk.
- A pelenkák vasalása kétnaponta úgy fél óra alatt elintézhető. Egy átlagos vasaló (1300 W-os) ennyi idő alatt 0.65 kWh energiát fogyaszt.
A fenti adatokat 2 évre kivetítve a textilpelenkázás által felemésztett összeg:

  • 30 db pelenka: 6000 Ft
  • 15 db gumibugyi: 9000 Ft
  • 2x365x30 liter = 22 köbméter víz az áztatáshoz: 4600 Ft
  • 365 főzőmosás: 21 000 Ft
  • 2x12x3 kg mosópor: 36 000 Ft
  • 2x12x1 kg Flóraszept: 12 000 Ft
  • 365x0.65 kWh energia a vasaláshoz: 5000 Ft
  • Ez összesen : 93600 forint


Mennyit költünk eldobható nadrágpelenkára?

Most nézzük meg, mennyibe kerül két év alatt az eldobható pelenka.
Kezdő anyukáknak első pillanatban bonyolultnak tűnhet eligazodni egy nagyobb üzletben a különböző pelenkákkal megrakott, hosszú polcsorok között. Először is keressük a csomagoláson a kisbabánk súlyának megfelelő méretet. A jelentősebb pelenkagyártó cégek ugyanazt a méretet nagyobb (jumbo) kiszerelésben is forgalomba hozzák, kedvezőbb áron. Ha egyszerre egy nagyobb összeget is ki tudunk adni pelenkára, akkor így darabonként akár 5-8 forintot is megspórólhatunk.
Sajnos minél nagyobb pelenkára lesz szükségünk, annál kevesebbet találunk ugyanabból a márkából a zacskóban, de általában arányosan kevesebb gyermekünk napi szükséglete. Míg egy anyatejes babával az első hónapokban napi 6-7 pelenkát is elhasználhatunk, 1 éves kor után a 3-4 db is elegendő.
Az első három hónapban nagyjából 16-24 ezer forint kiadásunk lesz, 13-24 hónapos korra ez a kiadás akár 50-80 ezer forint is lehet, így egy kisgyereknél eldobható pelenkákra összesen 114100-178600 forint kiadást számolhatunk, a pelenka márkájától, a napi fogyasztástól, és a beszerzési ártól függően.
A kismamák igen tájékozottak, ha a különböző pelenkákról esik szó. Mindig tudják melyik üzlet melyik márkát kínálja éppen akciós áron.
Sokan ismerik az ún. zsákos pelenkát. Mindenféle tetszetős csomagolás nélkül lehet így hozzájutni a bolti árnál lényegesen (kb. 30%-kal) olcsóbb - esetleg kis gyári hibás - pelenkákhoz.
Ha valaki olyan településen lakik, ahol az átlagosnál drágább a víz, viszont folyamatosan kedvezőbb áron tud nadrágpelenkához jutni, akkor a költségek szempontjából szinte mindegy, mibe csomagolja gyermekét.

Melyik pelenka környezetbarát?

Eddig csak azt számolgattuk, mennyire sínyli meg pénztárcánk egyik vagy másik pelenkázási módot. Akármelyik mellett döntöttünk is, vajon eszünkbe jut-e, mennyire terheli meg környezetünket például a textilpelenkák mosásakor a csatornákba engedett vegyszeres folyadék, ami általában tisztítatlanul kerül vissza a természetbe.
Vagy tudjuk-e, hogy az eldobható pelenkák gyártásához hatalmas méretű erdőket kell kivágni és rengeteg vizet felhasználni, míg a fából "nedvszívó réteg" lesz? Nem beszélve a szemétlerakók pelenkahegyeiről, melyek lebomlási ideje körülbelül száz év!
Tőlünk nyugatabbra az eldobható termékeket már, mint "környezetünkben jelentős kárt okozó" dolgot kezelik, és a hulladékgazdálkodási irányelvekben legfontosabb feladatként a keletkező hulladékmennyiség csökkentéset tűzték ki célul.

Mit nyújt a mosható nadrágpelenka?

Magyarországon is elérhető már, bár még nagyon kevesen ismerik, a mosható nadrágpelenka, ami egy puha flanel, jól záródó nadrágpelenkából, egy külső, tépőzárral rögzíthető vízzáró nadrágból és egy nedvszívó betétből áll.
A flanel nedvszívóképessége többszöröse a textilnek, hatvan fokon elég mosni, kifőzni nem szabad, vasalni nem kell, nem is szabad. A gyártók az áztatáshoz a környezetbarát ecetet ajánlják, a mosáshoz pedig mosószódát, amivel a mosópor mennyisége a felére csökkenthető. Maga a pelenka a nedvszívó betéttel együtt 1200 Ft-ba kerül. Az ajánlott készlet 15-20 db, a mosási és szárítási lehetőségektől függően. A pelenka ügyes kiképzése, állíthatósága folytán újszülöttkortól körülbelül 16 kilogrammig jó, s később a testvért is ki tudja majd szolgálni.
A külső nedvességzáró, légáteresztő nadrágot háromféle méretben gyártják, a kisebből három-négy, a nagyobbakból két-három darab elegendő, mivel könnyen tisztítható és gyorsan szárad.
Ezek darabja 1600 Ft.

Tehát a pelenkák beszerzésére fordítandó költség:

  • 20 db flanel nadrágpelenka: 24 000 Ft
  • 4 db MINI és 3-3 db MIDI illetve MAXI nadrág 16 000 Ft
    Mosni elegendő lesz háromnaponta, ha a fenti mennyiséggel rendelkezünk.
  • A 60 fokos mosás vízigénye 60 liter ( 13 Ft ),
  • energiafelhasználása 1,15 kWh ( 25 Ft ),
    Így egy mosás számunkra 38 Ft-ba kerül.
    Ugyanez két évre kivetítve:
  • 243 mosás 9200 Ft
  • 24x1 kg mosópor 12 000 Ft
  • víz az áztatáshoz (mint a textilnél): 4600 Ft
  • 24x3 liter ecet: 7200 Ft
  • Összesen: 72 600 forint




.