Egynyári szerelmek

Vágólapra másolva!
"Azok a nyári éjszakák" - énekli ábrándosan a Grease-ben Danny és Sandy, akik a nyári tengerparton flörtöltek, majd abban a keserédes tudatban váltak el, hogy soha többé nem látják egymást. Csakhogy a napsütötte kaland egyszer csak szembejön a folyosón, és az is kiderül, hogy más az őszi formája, mint a nyári. Kiállhatják-e a mindennapok próbáját az egynyári szerelmek? Mi van, ha csak egyik fél gondolta komolyan? Egyáltalán, miért pont a nyár a könnyű szerelmek évszaka? A habkönnyű érzéseket a pszichológus segít megérteni.
Vágólapra másolva!

"Jóképű volt, vicces, nagyon laza, és egy holland zenekarban dobolt" - idézi fel legkedvesebb nyári flörtjét Ildi. "Egy görög kempingben akadtunk össze, amelyik a banda "Dirty Laundry" turnéjának egyik állomása volt (a név abból adódott, hogy a fiúk rendszerint a mosókonyhában szállásolták el magukat, arra a pár napra, amíg a kemping közönségét esténként szórakoztatták). Már az első este észrevettem, hogy bámul, és a fellépés után meg is hívott egy italra. A többi olyan gyors volt, hogy felocsúdni se maradt idő. Három nap alatt megéltünk mindent, ami szerelem - a vágyódást, a lángolást, az odaadást, és szakítás gyötrelmét. Titokban reméltem, hogy még hallok róla, ezért - mintegy mellékesen - megadtam az e-mail címem, de soha többet nem jelentkezett. Igaz, pár év múlva, Amsterdamban, megvettem egy CD-jüket, ahol az egyik dal a "Kiss of sea" vagyis a tenger csókja címet viselte, a szöveg pedig egy őrült nyári szerelemről szólt - még az is lehet, hogy rólunk. Úgyhogy nincs mit bánnom a mellékhatások nélküli múlandó szívzűr miatt."

Napsütés és hormonok egyenlő szerelem

C. Molnár Emma pszichológus szerint egyáltalán nem ritka, hogy mint a mesében, "három nap legyen egy esztendő", és az sem véletlen, hogy pont nyáron veszi el az eszünket a szerelem. "A nyári napsütés, ami miatt intenzívebben termeli az ember a hormonokat, a lenge ruhák, a felfokozott izgalom, ami a nyaralással jár, az új dolgokra való nyitottság, az újdonságok befogadása, ezek mind olyan konstellációk, amiben könnyen jön létre egy új ismeretség. A megismerkedésből pedig könnyen válik - a szabadság érzete okán - az egymásra való ráhangolódás, egy szerelemnek látszó érzés. De azt, hogy ez valóban a nagy érzés-e, vagy csak múlandó fellángolás illetve vágy, az idő dönti el."

A szakember szerint a kettő között az a különbség, hogy a szerelem során "beengedjük" a másikat a lelkünkbe, az azonosulások útján való én-határok föllazulásával jár az érzelem - azzal, hogy a szerelmes a másik szemével kezdi el nézni önmagát és a világot. "Nem lehet elvárni egyetlen szerelmestől sem, hogy amikor magával ragadja az érzés, akkor elemezgesse, hogy ez most átrendező erő-e ez ő életében, vagy csak egy bódító illat. Nem is ilyenkor fontos ez a kérdés, inkább csak akkor gondolkodunk rajta, amikor már valamilyen komoly dologban kell dönteni. De három nap alatt is meg lehet élni egy életet, mint a mesében."

Gyilkos távolság

Misi is ismeri a hirtelen feltörő érzés hatalmát, annak ellenére, hogy azt mondja ő "nem egy gyúlékony típus". Ő egy külföldi nyelvtanfolyamon ismert meg egy lányt, aki aztán "része lett az életének". "Eleinte nem is tetszett, inkább idegesített, mert harsány volt, és hangos. Aztán a csapatépítő sörözésen egymás mellé keveredtünk, és aznap éjjel már róla álmodtam. Mire letelt a három hét, kiderült, hogy sok közös van bennünk, és az is, hogy beleszerettem. Csakhogy nagyjából százötven kilométerre laktunk egymástól, és bár eleinte mindketten azt gondoltuk, hogy a távolság nem akadály, nyolc hónap múlva feladtuk, nem bírtuk a folyamatos utazgatást, szervezést, az összeköltözésre pedig reményünk sem volt. De ennek ellenére, ha csak rá gondolok, még mindig azt érzem, hogy milyen sokat jelent. Ha telefonon, beszélünk egymással, ha levelet váltunk, nincsenek kínos pillanatok, csak az öröm."

A szerelem olyan, mint a pezsgő...

A szakember szerint a nyári szerelem legtöbbször nem bírja ki a mindennapok terhét. "A nyaralás alatt mindent egy kicsit könnyebben veszünk, de aztán gyakran kiderül, hogy a kapcsolat nem éli túl a hétköznapi elfoglaltságokat, elköteleződéseket, azokat a súlyokat, amik nyomják az embert. Arról nem is beszélve, hogy nagyon sok pár él úgy, hogy a szabadságukat külön töltik. Ezzel egyidejűleg, megadják a lehetőséget a flörtnek, vagy annak, ami flörtnek ígérkezik, de szerelembe csaphat át."

C. Molnár Emma úgy véli, nagyon komoly kérdés, hogy ki lesz könnyebben szerelmes, a férfiak, vagy a nők. "Vannak felmérések, amelyek arról szólnak, hogy a férfiak könnyebben esnek szerelembe. Csakhogy, mivel a férfi a behatoló fél, részéről ez nem feltétlenül szerelem, lehet, hogy csak vágy, amit szerelemnek érez. A nő nehezebben lesz szerelmes, hiszen ő a befogadó, és azzal, hogy befogadott valakit, átrendezi a női lelkét. Sokkal nehezebb a befogadással együtt járó szerelem érzését átélni. Annak ellenére, hogy a nők időnként ugyanúgy átélik vágyat, mint a férfiak, és az is lehet, hogy szerelemnek minősítik. Hiszen a másik ember, a hormonok, ugyanolyan vágyserkentő, bódító érzések, mint a idegrendszerre ható szerek általában - ahogy azt már igen régóta tudjuk, a szerelem olyan, mint a pezsgő."