Önsegítő szexterápia

Vágólapra másolva!
A legtöbb lelki betegség és neurózis okozója a kiegyensúlyozatlan nemi élet és az emberi természettől idegen monogámia - állítja egy brit szexguru, aki szerint a legjobb módszer arra, hogy levetkőzzük a gátlásainkat, ha rengeteg más ember előtt vetkőzünk le, és mindenkivel lefekszünk, aki csak megtetszik. Az újjászületett "szabad szerelem" a magyar szexológus szerint akár hatékony is lehetne, de sokkal jobb eredményeket lehet elérni egyéni vagy párterápiával.
Vágólapra másolva!

Képzeljünk magunk elé egy hatalmas termet, benne nyolcvan-száz felnőttel. A terem egyik végén egy férfi mikrofont tart a kezében, és utasításokat ad: "Lépj oda valakihez, bárkihez, mutatkozz be neki, és mondj egy olyan, teljesen őszinte mondatot neki, ami az először eszedbe jut róla... de előtte mindenki vetkőzzön pucérra."

A Paul Lowe brit születésű léleksegítő guru által vezetett, tíznapos, szexualitáson alapuló önsegítő kurzus az új őrület a tengerentúlon és Nagy-Britanniában. Lowe szerint az őszinte, erotikus érzéseket kifejező mondatok (pl: "teljesen felizgat a melleid látványa"), a legbensőbb félelmek elmesélése és a masszázs-órák - természetesen mind anyaszült meztelenül - segíthetnek abban, hogy a nála jelentkezők megszabaduljanak a gátlásaiktól; a közös, nagy szeretkezések pedig önmagunk teljesebb megélésééig és a vágyak pontos megfogalmazásának képességéig vezetnek.

A férfiaknak könnyebb

A Times Online-on megjelent cikkben egy dokumentumfilmet is említenek, melyet Lowe egyik elkötelezett híve készített. A filmben beszélgetnek is a terápián részt vevőkkel: "megdöbbentő látni", hogyan reagálnak a párok azon tagjai, akik nem vettek részt a "lélekfelszabadító orgián", arra, mikor a kedvesük "bevallja nekik a tapasztalatait".

A cikk leírása szerint a férfiaknak sokkal könnyebb dolguk van, és egyáltalán nem jelent számukra nehézséget, hogy a kedvesükön kívül másokkal is lefeküdjenek - főleg, hogy ezt a "lelki megvilágosodás érdekében teszik" -, de van, akit mélyen érint, hogy "megcsalja" a párját.

"Miután részt vettem egy ilyen tréningen, sírva hívtam fel a barátnőmet, és sírva meséltem el neki, hogy mit tettem néhány órával azelőtt" - meséli egyikük, Jamie, aki évekkel ezelőtt vett részt a terápián. "De azóta is vele vagyok együtt, és a kapcsolatunk jobb, mint valaha volt. Bármit meg tudunk beszélni, így azt is, ha valaki mást is megkívánunk. Időnként kalandjaink is vannak másokkal, és bár a féltékenységemet nem tudtam teljesen félretenni, megértettem, hogy azt szeretném a legjobban, ha élvezné az életet, és hogy ehhez időnként az is kell, hogy másokkal legyen együtt."

A monogámia felelős mindenért

Lowe szerint az emberek nagy részének neurózisaiért, lelki problémáiért a nem kielégítő nemi élet a felelős - ezen belül pedig a "nevetséges, emberi természettől idegen és felesleges társadalmi konvenció", a monogámia. A guru állítja: az, hogy valaki egyetlen partner mellett kötelezi el magát, az a "magasabb lelki szintre való elérés útjában állhat".

"Azt hiszem, az, hogy a saját lelki fejlődésemet állítom a középpontba, fontosabb, mint hogy hűséges legyek egy kapcsolatban" - meséli a tanfolyam egy másik résztvevője, Ryan. "És ezt nem önzésből mondom, hanem az egészséges párkapcsolat iránti elkötelezettségemből. Ha őrülten vonzódom egy másik nőhöz, aki nem az állandó partnerem, az folyamatos feszültséget okoz benne, frusztrált leszek és dühös. Ez pedig sokkal rösszabb hatással van a kapcsolatra, mint az, ha szabadjára engedem a vágyaimat, és utána megnyugodva térek vissza az otthonomba. Őszintének kell lenni, de nemcsak másokhoz, hanem saját magunkhoz is."

"Egy ilyen önfelszabadító tanfolyam olyan, mint amikor kinyitották Pandora szelencéjét" - teszi hozzá egy másik lelkes Lowe-hívő. "Ennek a tíz napnak a során az ember felismeri, hogy milyen korlátozások között élte addig az életét. Már nem térhet vissza a megszokott állóvízbe. Ha valaki hazudik magának, nem élvezi a szexet és állandóan frusztrált, az azt jelenti számomra, hogy nem akarja elfogadni a saját szexualitását. Pedig ez egyik legfontosabb dolog az életben."