Hamis afrodiziákumok

Vágólapra másolva!
A vágykeltő ételek listája meglehetősen hosszú: talán csak a krumpli nem tartozik az afrodiziákumok közé. Ezen kívül szinte minden ételre mondták már, hogy valamilyen úton-módon felkelti a szerelmi vágyat - kérdés, hogy mindez évszázados legenda csupán, vagy tudományos tények is alátámasztják az afrodiziákumok hatását?
Vágólapra másolva!

"Az afrodiziákum fogalma egy kicsit zavaros" - állítja Jon Bonné, az MSNBC újságírója. "Egyrészt azokat az ételeket soroljuk ide, amelyek valamiféle izgalmi állapotot előidéző biokémiai reakciót indítanak el a testben, másrészt azokat a finomságokat, melyek történelmi, vagy kulturális okok miatt kerültek be a vágykeltő ételek közé."

Miért is gondoljuk azt, hogy bizonyos ételek mindenképpen ott szerepeltek a legnagyobb hódítók, Casanova vagy Don Juan napi menüjén?
"Bizonyos ételeket már évszázadok óta vágykeltőnek tartunk, akár van ilyen hatásuk, akár nincs" - írja Bonné. "De olyan ételeket is afrodizikáumok közé sorolunk, amelyek drágák és különlegesek, és biztosan szerepelnek egy tökéletesen romantikus vacsora étlapján - előrevetítvén mindazt, ami (ideális esetben) a vacsorát követi.

Ugyanakkor vannak olyan ételek, amelyeknek a hatása bizonyított, ám csak fokozzák az afrodiziákumok körüli zavart: a csípős paprika fizikai hatásai például egyértelműek, mégis összehasonlíthatatlan egy falat chili vagy bogyiszlói paprika után a szánkban érzett forróság, egy ágyjelenet forróságával. És míg tudományos tény az, hogy az alkohol csökkenti a libidót, a pezsgőt mégis az egyik legkomolyabb vágykeltőnek tartják.

"Vannak tényleges, valós afrodiziákumok?" - teszi fel a kérdést Jon Bonné.

Bizarr vágykeltők
A legbizarrabb vágykeltők sorában megtalálhatjuk a frissen csapolt szarvasvért, a porrá őrölt orrszarvú szarvat, a szárított rozmárvesét és a tigris- vagy galambcsontot is. A meskawaki indiánok a ginzenggyökeret csörgőkígyó húsával együtt fogyasztották, hogy jobban tudjanak teljesíteni. Az arabok szerelmi tankönyve, az Illatos kert tanácsai szerint verébnyelvet kell enni, hogy megjöjjön a vágy. A 16. századi Franciaországban a porrá őrölt, szárított krokodilhús volt az egyik legnépszerűbb afrodiziákum - természetesen csak azoknak, akik meg tudták fizetni.