Testvérek és szerelmek

Vágólapra másolva!
Az, hogy valaki hányadiknak született a családjába, az egész életét - így a párkapcsolatait is - meghatározza, állítja egy amerikai pszichológus.
Vágólapra másolva!

Minden gyerek más és más - még egy családon belül is, ahol a szülők ugyanolyan szeretettel és figyelemmel fordulnak a "kicsi", mint a nagyobb testvér felé. A családban elfoglalt pozíció (tehát egykeként nőtt fel az illető, vagy hányadik testvérként született) azonban az egyén egész életét, későbbi személyiségét is befolyásolja.

Egy amerikai tudós, Kevin Leman szerint a születési sorrend arra is nagy hatással van, hogyan viselkedik valaki egy párkapcsolatban: melyek azok a sorozatos hibák, amiket elkövet, ki illik hozzá, és kivel jön ki nehezebben.

Az elsőszülött

A legtöbb - és persze ideális - esetben, az elsőként született gyerekek szülei általában felelősségteljesek és megbízhatóak, de gyakran idegesek, következetlenek és "kísérleteznek" a gyerekkel. Ez azonban ahhoz vezethet, hogy túlságosan sokat követelnek a gyermeküktől, egyben mindentől megpróbálják megóvni.

Az elsőszülöttek igazi vezetők, akik "sikerre vannak ítélve" - szervezettek, komolyak és könnyen alkalmazkodnak a legváratlanabb helyzetekhez is. Ugyanakkor az elsőszülöttek vágynak az elismerésre és az elfogadásra, így hajlamosak saját magukat háttérbe szorítani, és másokért élni. A legtöbb elsőszülött maximalista: a tökéletességre törekszik, és nehezen viseli a kritikát.

A párkapcsolatok szempontjából az elsőként születetteknek meg kell tanulnia spontánabbnak és könnyedebbnek lenni. Mivel készségesen kiszolgál másokat, meg kell tanulnia nemet mondani - de az is lényeges, hogy másokkal szemben se legyenek túl nagy elvárásai; ne akarja elérni, hogy mindenki úgy álljon az élethez, mint ő.

Az elsőszülöttek legnagyszerűbben a játékos és könnyed legkisebbekkel jönnek ki - sok dologra megtaníthatják egymást. A legfiatalabb "lazíthat" az elsőszülött hozzáállásán, míg ő megtaníthatja a "kicsit" a felelősségvállalásra.

A középső gyerek

Ha megérkezik az első kistestvér, a szülők feszültsége csökken, hiszen tudják, hogy mikor mit kell tenni: gyakorlottabbak, így sokkal lazábbak a gyerekekkel - így a másodiknak, harmadiknak született gyerekek általában "tökéletes ellentétei" a legidősebbnek. A középsőnek született gyerekek a legtöbbször igen szociálisak, sok barátjuk van és nagyszerű diplomaták, hiszen hamar megtanulják a kompromisszumkötés művészetét. Mivel nem kapnak olyan sok figyelmet, legtöbbször keveset árulnak el saját magukról és a gondolataikról; ezeket megőrzik azoknak, akik igazán rájuk koncentrálnak - és igyekeznek nem támadási felületet nyújtani az idősebb és a fiatalabb testvéreknek. A középsőként született gyerekek általában igen hűségesek, és ragaszkodnak a barátaikhoz, kedvesükhöz.

Ha egy középsőnek született szerelmes lesz, meg kell tanulnia megnyílni a párja előtt, hiszen mindkettőjüknek szüksége lehet arra, hogy kifejezzék az érzéseiket. A középsőként születettek folyton másokhoz mérik magukat, ezért szükséges, hogy megtanulják becsülni a saját értékeiket és ne legyenek irigyek.

A középsőnek születettek a legkisebbekkel alakíthatnak ki nagyon jó kapcsolatot: a legfiatalabbaknak könnyebb megnyílni, ráadásul ők azok, akik inkább szeretnek tündökölni, így a középső a háttérbe húzódhat.

A legkisebb gyerek

Mivel a legkisebbet már nem csak a szülei várják, hanem a testvérei is, általában mindig ő van a figyelem középpontjában - még akkor is, ha neki ez nincs túlzottan ínyére. Az utolsónak született gyerek viszonya a családjához legtöbbször ambivalens: egyik pillanatban még babusgatják, a másikban azonban kihasználják gyengeségét és tudatlanságát, és a testvérei gyakran vádolhatják azzal, hogy túlságosan elkényeztetett. Az utolsónak születettek ezért gyakran túl hevesek, türelmetlenek, és nem törődnek a következményekkel, hiszen mindig lesz valaki, aki "kimenti" őket a veszélyesebb helyzetekből. A legfiatalabb gyerek igazi "primadonna", aki mindenkit elbűvöl, és bármilyen csínytevésben vesz is részt, mindig megbocsátanak neki.

A legfiatalabb gyereknek meg kell tanulnia felelősséget vállalni a tetteiért, és nem szabad folyton másokat hibáztatnia, ha esetleg nem úgy történnek a dolgok, ahogyan azt ő szeretné. Az utolsónak születettek ugyanakkor készek mindent bevetni azért, hogy elérjék a céljaikat, így gyakran kaphatjuk őket azon, hogy megpróbálnak manipulálni másokat.


Egykék

Az egykék egyszerre viselik magukon a legidősebb és a legfiatalabb gyerek jellemzőit: mivel csak felnőttek vették őket körül, korán érnek, komolyak és megfontoltak, viszont a szülők, nagyszülők figyelme csak az övék, így gyakran hisztisek, elkényeztetettek és nehezen viselik a visszautasítást. Az egykék legrosszabb tulajdonsága az állandó megfelelési kényszer: mindegy, mit csinálnak, azt tökéletesen akarják csinálni - a maximumot pedig nemcsak másoktól várják el, hanem saját maguktól is.

Az egykék hajlamosak arra, hogy kritizálják a kedvesüket, bármennyire is szeretik őt. Sokszor túlságosan óvatosak, és nehezen teszik meg az első lépést.