Női agy vs. férfi agy

Vágólapra másolva!
Mint ahogy más az életcélja, a motivációja, és a konfliktuskezelési technikája egy férfinak és egy nőnek, a legritkább esetben lesz ugyanattól az érzelmi tehertől - előbb lelkileg majd testileg - beteg egy férfi és egy nő. Ezért van "nemre szabott" kezelési módszerekre szükség.
Vágólapra másolva!

A nők halálosan ki tudnak borulni, ha a párjuk elfelejt valami aprócska részletet az esti vendégséggel kapcsolatban, pedig azt ezerszer a szájába rágták. Ennél is bosszantóbb, ha egy szépészeti beavatkozás káprázatos végeredményét nem ezer bókkal fogadja a férfiember, a találkozás első percében. Mivel azonban, sajnálatos módon, a nők nem tudnak férfi nélkül teljes életet élni - a férfiak pedig nők nélkül - a sokadik megrázkódtatás után, botrány helyett inkább csak legyintenek és elkönyvelik, hogy "ezek már csak ilyenek". Az ilyenkor rendszerint meg sem fodul a fejükben, hogy ők pedig "már csak olyanok" - vagyis sokszor ugyanannyira "mások", megfejthetetlenek a férfiak szemében. Vajon miből fakad ez az évszázados, feloldahtatlannak tűnő ellentét?

Koncentrálj, drágám!

A Nő Ezer Arca humán oktatási tanácsadó és egészségügyi központ által szervezett programon, a női akadémia legutóbbi nyílt napján, választ kaphattunk erre az égető kérdésre - sőt e különbségek további, a laikusok számára meglepő következményeire is.

Dr. Gerber Gábor, a Semmelweis Egyetem Anatómia, Szövet-és Fejlődéstani Intézetének egyetemi docense tartott előadást, a következő címmel: "A nemiség: a férfi és a női agy. Egy az agyunk vagy kettő?"

Gyakorlatilag az első percben elhangzott a mindent megmagyarázó mondat, majd a hozzá tartozó tudományos megfejtés: a férfiakra elsősorban a csőlátás, míg a nőkre a szélesebb körű, részletekre is ügyelő szemlélet a jellemző. Mindez az agy különböző felépítésének és működésének köszönhető.

"Már a magzati fejlődés során is, bizonyos mértékig máshogy épül fel az agy a férfinál és máshogy a nőnél" - mondta Dr. Gerber, majd elmagyarázta, hogy a terhesség során első az 1-2 hónap az igazán meghatározó, ugyanis az idegrendszer kialakulása szempontjából nagyon fontos a magzati tesztoszteron. Ettől függetlenül, a nőben és a férfiban az idegsejtek sűrűsége az egyes agyterületeken nem egyforma, és az egyes idegsejtek közötti kommunikációt létrehozó anyagoknak a receptorai is más-más sűrűségben helyezkednek el a különböző agyfelületeken. A két agyfélteke közti összeköttetés is eltérő - a nőknél például erősebb.

"Ezért van az, hogy a férfiak egyszerre csak egy dologra tudnak figyelni, míg a nők könnyebben megvalósítják azt, hogy párhuzamosan is gondolkodnak, kihasználva a két agyféltekéjüket. A férfiak inkább fókuszálnak, ők dominánsan a jobboldali féltekéjüket használják." - hangzott el az oly sok bosszúságot felülíró igazság.