Élj a jelenben!

Vágólapra másolva!
Egy kapcsolatot nemcsak az mérgezhet meg, ha a férfi a nő minden lépését árgus szemekkel figyeli, hanem az is, ha a múltjára féltékeny. Olvasói levélre válaszol a Facér Csajszi.
Vágólapra másolva!

Szia!

Biztosan már más is érzett úgy, ezt a lányt én soha nem érhetem el. Én 20 évesen gondoltam ezt valakiről, aki tíz évig csak az emlékeimben élt, és bár elsodort minket az élet egymástól, bármikor fel tudtam őt idézni.

Ezalatt a tíz év alatt én megnősültem, majd elváltam, és a sors fintoraként ismét találkoztam a fiatalkori "álomlánnyal". Hosszas, barátságnak induló kapcsolatot követően egymásra találtunk. Már egy éve élünk együtt, és nagyon szeretjük egymást, kölcsönösen támogatjuk egymást az életben.

A problémám, ami számomra eddig ismeretlen volt: a féltékenység, és nem a jelenre, hanem a múltjára vagyok őrülten féltékeny. Ha eszembe jut, hogy másé is volt, kétségbe esem, hiába mondja, érezteti, hogy szeret, mindennél fontosabb vagyok számára, nehéz elhinnem. Néha bevillan a kép, ahogy mással van, és elszomorodom.

Mit tudnék tenni, hogy eltűnjenek ezek a rémképek és csak a jelenre gondoljak? Tudsz nekem valami tanácsot adni?

Előre is köszönöm!

T.

Kedves T!

Lehet, hogy túl jó dolgod van? Túl sok időd van? Megéri, hogy fantomokkal küzdj?
Miért kell neked a múlttal törődnöd és a múltat elemezned? Persze, hallottam már ilyenről, találkoztam ilyennel, sőt, szembe is jött már az érzés, de van megoldás!

Elárulom, te magadat kínzod.

Nincs probléma a féltékenységgel. Tulajdonképp a szóban is benne van a jelentés, hogy félted, félsz attól, hogy elveszíted a másikat. Ez kis mértékben nekünk csajoknak jól esik, mert úgy érezzük, hogy fontosak vagyunk, és féltenek minket. De vigyázni kell, a féltékenységgel meg lehet fojtani a másikat. Azt kérlek, ne kérd tőlem, hogy megmondjam, mennyire szabad vagy nem szabad féltékenykedni, ez "ízlés dolga", mindenkinél más. Úgy fogalmazom meg inkább, hogy van az egészséges féltés, amikor az ember megbecsüli a másikat. A másik, amikor birtokolni akarja és nincs bizalom, ez viszont gyilkol, méghozzá érzelmeket; mert ez nagyon rosszul esik a másiknak.

Ez teljes mértékben a te problémád, nem az övé. Neked kell ezt megoldanod. Ne zaklasd őt kérdésekkel, és ne várd az ő segítségét, mert nem segíthet ebben. Nem követett el semmit, nem csapott be téged, hisz abban az időben, amikor mással tartott a kapcsolata, máshoz tartozott, mással kellett lennie, mást kellett ölelnie. Tíz év alatt természetes, hogy élt és jól érezte magát, nem várhatott rád folyamatosan. Sőt, gondolj arra néha, hogy találkozott sok-sok emberrel, és pont így alakulhatott olyanná és így tudja valóban megítélni és megbecsülni, hogy vagy neki.

Fontos, hogy próbáld meg ezt magad megoldani, ne tőle kérj segítséget. Ha sokat zaklatod vele, vagy sokat mesélsz róla, sokat foglalkozol ezzel, óhatatlanul bekúszik a kapcsolatotokba és lehet, hogy tényleg majd közös problémátokká kovácsolod. Először még talán megértő lesz, és meghallgat, majd lassan elkezdi kínosnak érezni, ő is elgondolkozik, vajon tényleg ő hibás ebben, és egyre fárasztóbb lesz neki, sőt majd teherré válik, és végül teljesen megmérgezheti a kapcsolatotokat.

Ez olyan, mint egy rossz szokás, erről bizony le kell szoktatnod magad! A megoldás abban rejlik, hogy nem a tüneteket kezeled, hanem gyökerestül megszünteted az okokat, amik a te fejedben vannak. Kit ne bántana, ha mással látja szerelmét? Márpedig ha megfelelő képzelőerővel bírsz, pompásan megrendezheted a jeleneteket, ábrándozhatsz arról, hogy épp valaki átöleli, valaki másra mosolyog, nem ragozom... Te magad szerzel ilyen "örömöket" magadnak, te magad vagy a film forgatókönyvírója, rendezője, producere - de nem a főszereplője. Állítsd le magad, abban a pillanatban, amikor "elkezded forgatni" a filmet, már a főcímnél szólj magadra.

Olyan ez, mint a fogyókúrázóknál a nassolás. Foglald le magad mással: végy elő egy könyvet és koncentrálj arra; menj el sétálni és figyeld a természetet; fejts rejtvényt - csak foglald le a fantáziád!

Lassú, de kitartó "munkával" elmúlik, és majd egy idő múlva te is jót mulatsz majd magadon!
Ne feledd, ő szeret téged, számít rád, és szüksége van rád. Kérlek, töltsd vele a szabadidőd és ne a saját mozidba járj egyedül nélküle, mert oda neki nincs jegye!

Élj a jelenben és vele!

Csókol a Facér Csajszi