A gyorsrandiknál is a méret a lényeg

Vágólapra másolva!
A magasság és a testsúly a legfontosabb szempont a gyors-randiknál - ez a legfontosabb tanulsága a speed dating-nek nevezett társkereső események résztvevőiről készült első átfogó elemzésnek.
Vágólapra másolva!

Az angliai Essex grófság egyetemén készült kutatásban 1800 nőt és ugyanennyi férfit vizsgáltak abból a szempontból, hogy miként hoznak döntéseket a speed datingnek nevezett expressz társkereső rendezvényeken.

A speed dating (gyors randevú) elnevezésű módszer Los Angelesből származik, ahol egy rabbi és felesége a kilencvenes években kezdett a híveknek gyors randevúkat szervezni. Az ötlet lényege, hogy a két félnek néhány perc alatt kell eldöntenie, kíván-e második alkalommal is találkozni a másikkal.

Az angliai gyakorlat szerint ezt pontosan három perc alatt kell eldöntenie a résztvevőknek, akik 7600 forintnak megfelelő összeg kifizetése után kezdhetik a villámflörtölést.

A Michele Belot és Marco Francesconi vezette kutatócsoport arra volt kíváncsi, hogy milyen alapon választanak ilyenkor az emberek. Megállapításuk szerint a nők leginkább a fiatal és magas férfiakhoz vonzódnak, a férfiak pedig az ifjú és vékony hölgyeket kedvelik.

A tanulmány szerint minél magasabb egy férfi, annál nagyobb eséllyel talál partnert: ha a vizsgált férfi 2,54 centiméterrel magasabb, mint riválisai, a nők öt százalékkal nagyobb eséllyel választják őt.

Az essexi kutatók azt is kimutatták, hogy a túlsúlyos nőket 16 százalékkal kisebb eséllyel választják, mint átlagos súlyú társaikat, a férfiak viszont nem szenvednek hátrányt a felesleges kilóik miatt.

Az életkor is fontos változónak bizonyult, ugyanis minden egyes év, amellyel a vizsgált alany idősebb a randevúcsoport többi tagjánál, a nőknél öt, a férfiaknál pedig négy százalékkal csökkenti a partnerre találás esélyét.

A nők különben sokkal válogatósabbak a férfiaknál: ötven százalékuk senkit sem talált, akivel szívesen találkozott volna újból.

A felmérés megcáfolta azt a közkeletű vélekedést is, miszerint a szőke nőknek a párkeresés kevesebb gondot okoz, ugyanis a hajszín egyáltalán nem bizonyult fontos szempontnak.

Forrás: MTI/Reuters