Szex Londonban

Vágólapra másolva!
A 16-24 éves brit fiatalok csaknem egyharmada még 17 éves kora előtt elveszíti a szüzességét - derült ki egy BBC-kutatásból.
Vágólapra másolva!

A 16-24 éves brit fiatalok majdnem 75 százaléka még a "beleegyezési kor" - ami Nagy-Britanniában 17 év - elérése előtt elveszti szüzességét - derült ki a British Broadcasting Corporation (BBC) rádió legújabb felméréséből. A "beleegyezési kor" azt az életkort jelenti, amelytől kezdve a fiatalok törvényesen belekezdhetnek szexuális kapcsolat létesítésébe - Magyarországon ez a kor 14 év.

A megkérdezett csaknem 30 ezer fiatal négy százaléka már 14 éves kora előtt elvesztette szüzességét, és csak négy százalékuk volt még 25 éves korában is érintetlen. A válaszadók 20 százalékának egy, bő 30 százalékuknak kettő-négy, 18 százalékuknak pedig tíznél is több szexuális partnere volt már az adatok szerint.

Fiúk-lányok

A fiúk 87 százaléka vallotta magát heteroszexuálisnak, hat homoszexuálisnak, három biszexuálisnak, négy százalék pedig kipróbálta a szexet mindkét nemmel, de nem tartja magát biszexuálisnak.

A lányok esetében a heteroszexuálisok aránya 82, a melegeké kettő, a biszexuálisoké öt százalék, és 11 százalék próbálta ki a szexet mindkét nemmel.

A fiúk 38 százaléka soha nem használ óvszert egy új partnerrel - mondják az adatok -, ezt a legtöbben azzal indokolták, hogy "szex előtt túl sok alkoholt fogyasztottak". Az alkoholnak az első szexuális élmény előtt is fontos szerepe van: a megkérdezettek 37 százaléka ivott, mielőtt lefeküdt volna valakivel.

Szexuális nevelés

Minden tizedik brit válaszadó azt mondta, hogy az iskolában nem kapott semmilyen szexuális nevelést, egyharmaduk pedig csak alapdolgokról értesült ott; 43 százalék nem tudta, hogy az óvszer helytelen használata következtében is bekövetkezhet a terhesség, és 35 százalék nem hallott arról, hogy a fogamzásgátló tabletták sem nyújtanak százszázalékos biztonságot.

A szexben a legnagyobb félelmet 41 százalék számára a nem kívánt terhesség, 24 százalék számára az AIDS, 22 százalék számára pedig általában a nemi betegségek jelentik.

A szigetországi egészségügyi minisztérium szóvivője a felmérésre reagálva azt mondta, hogy a kormány igyekszik javítani az iskolai szexuális nevelést és a szexuális egészségügyi ellátáshoz való hozzájutást. Hozzátette: nem adhatnak tanácsot arra, hogy kinek hány szexuális partnere legyen, de azt megmondják, hogy minél több partnere van valakinek, annál nagyobb a kockázata a nemi betegségnek és a nem kívánt terhességnek. "Azok a fiatalok, akikkel ezekről a kérdésekről beszélgettek, hajlottak arra, hogy későbbre tolják ki szexuális életük megkezdését, és nagyobb valószínűséggel fognak védekezni a nem kívánt terhesség ellen, valamint nagyobb felelősséget fognak tanúsítani szexuális kapcsolataikban" - mondta a szóvivő.