Nem fogad el a pasim gyermeke

Vágólapra másolva!
Ha a pasid előző kapcsolatából származó gyerkőccel nem felhőtlen a viszonyod, simán lehet a szerelmetek igazi buktatója. Az biztos, hogy erről nem a gyerek tehet, egy kis odafigyeléssel tehát megoldható a probléma.
Vágólapra másolva!

Nem akarsz még gyereket, de a sors úgy hozza, hogy az új szerelemmel az életedbe belép egy kis ember is. A jelenség egyáltalán nem ritka: egyre gyakoribb, hogy gyereket vállaló fiatalok egyszer csak rájönnek: nem megy együtt, különválnak, mindenki járja a maga útját.

A csöppség rendszerint az anyánál marad, így a férfi szinte szabadon keresgélhet új társat magának. Amikor azonban az új kapcsolat komollyá válik - neki is és neked is -, számolni kell azzal, hogy a pasi bizony nincs teljesen egyedül.

Nyugi: van ötletem

A gond nem az, hogy ne tudnál már az első pillanattól fogva a gyerekről (bár van, hogy ez is csak később derül ki), és ennek tudatában mész bele a kapcsolatba - mégis egészen más, mint ami várnál, amikor választottad utódja testközelbe kerül.

Először még izgalmas is lehet a dolog - egy gyerkőccel annyi mindent lehet csinálni: előre megtervezed, hogyan mutatkozol majd be neki, miről fogtok beszélgetni, és mi mindent mutatsz meg neki, ami nyilván felvillanyozza -, csak csak egy dolgot felejtesz el: nevezetesen, hogy a gyermeknek önálló személyisége, akarata van. Nem vagy felkészülve arra, mi lesz, ha ő egyáltalán nem kíváncsi a te társaságodra.

Kezdetben elnéző vagy, a barátnőid is mind azt mondják: csak egy gyerek, nem létezik, hogy előbb-utóbb nem tudod magad belopni a szívébe. Igen ám, de amikor már hónapok óta jobbnál jobb programokkal kedveskednél neki és ő még mindig csak unottan ül a társaságodban, egyre jobban idegesít a helyzet. A párodnak nem mersz szólni - ha mégis észreveszi rajtad a feszültséget, türelemre int. Mikor már végleg kifogysz az ötletekből, mivel is tehetnéd emlékezetessé az együttléteket, eltörik a mécses. Azt képzeled, hogy mindennek te vagy az oka. Pedig a legkevésbé sem.

A baj forrása

A pszichológus szerint a párunk gyermekével való rossz kapcsolatért leginkább az elvált szülők közti rossz, tisztázatlan viszony a felelős. C. Molnár Emma szerint abból kell kiindulni, hogy a szülőket egy életre összeköti a közös utód. Ha a kapcsolatukat felbontják is, akkor sem válhatnak el egymástól teljesen, hiszen a gyereknek mindkét szülőjére szükség van, még ha azok külön élnek is. "Éppen ezért az lenne a kívánatos, ha a szülők együttműködő, egymást támogató magatartást tanúsítanának. A legtöbb esetben azonban a gyereket úgy kezelik, mint egy csomagot, az egyik felveszi, a másik leteszi" - mondja.

A gyerek már a válás miatt is elveszti a biztonságérzetét - magyarázza a szakember -, ám amikor azt tapasztalja, hogy szülei között semmiféle szövetség sincs az ő érdekében, ez tovább mélyíti a talajvesztettségét. Ilyenkor egyetlen lehetősége marad, hogy foggal-körömmel kapaszkodik abba, akivel lakik - legtöbb esetben tehát az anyába. Minden, az anyával kapcsolatos dolgot a magáévá tesz, így annak véleményét is osztja, magatartását pedig másolja.

Forrás: [origo]

"Amikor az apához megy látogatóba, akkor tulajdonképpen az édesanyja ellenséges viselkedését közvetíti, de nem az apjának, hanem az apjához tartozó új barátnő felé" - mondja a pszichológus. - " Mondhatjuk, hogy az anya a gyereken keresztül bünteti az apát, de mivel a gyereknek szüksége van az apjára, ezt a büntetést vele szemben felfüggeszti és a nem kívánatos új nőre vetíti ki." Érdekesség, hogy a fiúk ezzel a viselkedéssel kamasz korukban, amikor őket is elkezdik érdekelni a csajok, többnyire felhagynak, ám a lányok képesek ezt még jó néhány évig elhúzni.

Ha "új kedvesként" ilyen helyzetbe kerülünk, legyünk bármilyen türelmesek is, egyáltalán nincs könnyű dolgunk, hiszen a kialakult helyzetért nem mi vagyunk a felelősek, mégis folyamatos feszültségnek vagyunk kitéve.