A kollégám a pasim

Vágólapra másolva!
Mindig is voltak olyan főnökök, akik rossz szemmel nézték a beosztottjaik között szövődő kapcsolatokat, és mindig akadtak olyan munkahelyek is, ahol a kollégák közötti viszonyt meg is tiltották. Viszont ugyanígy mindig is voltak - és manapság egyre többen vannak - olyanok, akik fittyet hányva mindennek mégis vállalták a kollégájukkal folytatott szerelmi kapcsolat kockázatát. Vajon mire föl ez a nagy félelem, és hogy néz ki manapság a vállalati szerelmi struktúra?
Vágólapra másolva!

"Életemben nem voltam még olyan szerelmes, mint akkor a kollégámba, Zsoltba. Számunkra is furcsa volt ez az új helyzet, de végül már annyira kívántuk egymást, hogy nem érdekelt minket semmi. Egy ideig minden rendben is volt, de aztán, ahogy sorra megtudták a kollégák, hogy kavarunk, ők is kezdtek bekavarni. Egyre-másra azt hajtogatták Zsoltnak, hogy nem helyes a munkatársak közötti kapcsolat. Én ezt sose gondoltam így. Két ember ugyanúgy egymásba szerethet egy orvosi váróban vagy egy házibulin, mint a munkahelyén. És ha két ember igazán szereti egymást, akkor nem tök mindegy, hogy kollégák vagy sem? De a mi munkatársaink ezt nem így látták. Annyit mondogatták, hogy ez így nem helyes, míg Zsolt teljesen elbizonytalanodott, és végül szépen kihátrált a kapcsolatból. Azóta is haragszom emiatt a munkatársaimra. Nem értem, miért baj, ha két kolléga közt szövődik szerelem. Nem értem, nem értem, nem értem!!"
(Noémi, 30 éves)



Tényleg! Miért szövődik ennyi kapcsolat a munkahelyen?

Mert egyre több időt töltünk munkával. És egyre kevesebbet otthon vagy szabadidős tevékenységgel, netán a párunkkal (hisz ő talán még nálunk is többet dolgozik). Munkatársainkkal vagyunk összezárva az órákon át tartó megbeszéléseken, a cég éttermében vagy az iroda büféjében, a túlóra ideje alatt, a vállalati tréningek hétvégéin. Szinte közelebb áll hozzánk néhány munkatársunk, mint saját párunk, előfordul, hogy a kollégákkal hamarabb megbeszéljük mindennapi gondjainkat, mint férjünkkel, feleségünkkel. Így viszont a legkézenfekvőbb ismerkedési és kapcsolatépítési terep a munkahely.

Miért nem szeretik a főnökök, ha beosztottjaik között kapcsolat alakul ki?

A főnöknek a legfontosabb az, hogy mindenki a lehető leghatékonyabban dolgozzon. Ha két kolléga érzelmileg egymásba gabalyodik, akkor a munkahelyen találkozva is annyira el lesznek foglalva egymással, hogy ezáltal romlik a koncentrálóképességük, szétszórtak lesznek, nem dolgoznak olyan keményen, mint korábban, többet kávéznának és trécselnének a teakonyhában, vagyis munkájuk hatékonysága drasztikusan csökken. A főnök persze attól is fél, hogy ha netán vége lesz a kapcsolatnak, a két ember kooperatív készsége csökken, megmérgezik maguk körül a levegőt, nem fognak tudni együtt dolgozni, esetleg az egyik a nagy nyomás miatt el is megy a cégtől, holott jó munkaerő. Így a csapat megint csak nem fog tudni úgy teljesíteni, ahogy azt ő, a főnök elvárná.