Teljesítménytúra szexországban

Vágólapra másolva!
A régi időkben sokan nem is tudták egészen pontosan, hogy mit is várjanak a szextől, ezért aztán nem is nagyon törődtek vele, ha nem ment túl jól. Ma mindenki pontosan tudja, mit várnak tőle és azt is, hogy mit nem teljesített, az utolsó milliméterig, másodpercig és cseppekig - mondja Kingsley Amis egy regényhőse. A szex, mint teljesítmény. A hatvanas években, a híres szexualitás-kutató neve után az amerikaiak Kinsey-atlétának csúfolták a túlzottan teljesítménytudatos férfiakat és nőket.
Vágólapra másolva!

Mára a szex életstílus kérdése lett, a férfi nemi teljesítménye sokak számára közelít ahhoz, amit pl. a birtokolt autó márkája, a márkás, drága cuccok viselése jelent. Igaz, a nemi teljesítménnyel való kérkedés régen is a férfi társalgás örökzöld témája volt, ez azonban a nemiszerv nagyságával és az "állóképességgel" volt kapcsolatos, de nem terjedt ki a női igényeknek való megfelelésre. A nemi kapcsolat nagyrészt a férfi kénye-kedve szerint alakult, ha ebben külső körülmények nem akadályozták.

A feltétlen, szinte automatikus szexuális rendelkezésre állás új követelmény. Ahogyan új az is, hogy a nőtől elvárják az orgazmus. Meg általában az élvezetre, örömre való, minden mástól független képesség. A szex a szabadidő élvezetes eltöltése körébe tartozik. Ehhez pedig, ugye, mindenkinek joga van - és senkinek nem áll jogában a másikat, különösen pedig partnerét ebben a jogában korlátozni, például azzal, hogy nem tud kívánságra izgalomba jönni. Sem az életkor, sem személyes belső probléma nem lehet akadály. Örülni, élvezni jó - és kötelező. Ha éppen még sincs kedvünk a szexhez - ami adott esetben természetes lehet - nincsen apelláta, ezt kezelni kell. Különben másodosztályú, béta férfivá, nővé válunk.

Az új szabadidős drogok, amelyek üzembiztosan fokozzák a potenciát, ehhez nyújtanak segítséget. A régebben "erektilis diszfunkciónak" nevezett bizonytalan potenciazavarok elavultak. E-mail postafiókjaink megteltek csodálatos szex teljesítményeket ígérő gyógyszerhirdetésekkel. A dolog logikája ugyanaz, mint az emberi élet más területein: egy végtelenül finom és bonyolult lelki és kapcsolati történést nyersen leegyszerűsíteni egy adott szerv működésére, aztán ezt a működést vegyszerekkel szabályozni - és úgy tenni, mintha ez lenne a dolog lényege. A többi az csak elavult érzelgősség - ha hiszünk a reklámoknak.

Hogy mindez mégsem ilyen egyszerű, az a pszichológiai segítséget kérő levelek nagy számából is látható. Meg az is, hogy sokakat megzavar a szinte automatikus erekció vagy orgazmus követelménye. Sokan értetlenül szemlélik saját testüket, miért nem működik gombnyomásra, ahogy ebben az életstílusban kell?

Lust Iván