Férfiak mellékvágányon

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Adott a klasszikus helyzet: a nőt megcsalta a férje, egy kolléganővel, a barátnővel vagy a sarki fűszeres gimnazista lányával. Mi tagadás, megalázó a szituáció. Ilyenkor a nők joggal érzik értéktelennek, elhasználtnak, fölöslegesnek magukat. Ha a feleség önbecsülése azelőtt sem volt kimagasló, akkor a férj, félrelépésével, végzetes csapást mérhet rá. És innen aztán nagyon ritkán van visszaút, és ha van is, az igencsak rögös.

A férj félrelépett, a feleségben pedig megfogalmazódott a kérdés: "Ha nem akarna is elhagyni, előbb-utóbb mégis megtenné, mert megkeseríteném az életét: soha nem hagynám, hogy elfeledje, mit tett velem!" Erre jönne a szexuálpszichológusi jótanács: "Kedves hölgyem, ne zárkózzon megbántott önérzete sötét falai mögé, találják meg együtt házasságuk azon gyenge pontját, ami a férjét egy másik nő karjába taszította. Ezáltal majd új fényben fogják látni közös dolgaikat, megtanulnak megbocsátani és odafigyelni egymásra." Kicsit demagóg a mondóka, de sok igazságot takar. Vizsgáljuk meg a megbocsátás útvonalát.

A konfrontáció

A nők általában rögtön megérzik, ha valami nincs rendben. A gyanakvás időszaka eltarthat egy darabig, és elég fájdalmas, mégis, amikor gyanújuk beigazolódik, a lelki kínok kínját élhetik át. Fájdalmat éreznek, tehetetlenséget, haragot és mélységes szomorúságot elárult szerelmük miatt. Pszichológusok tanácsa ilyen esetekre az, hogy ne üldözzék tudatalattijuk mélyére a fájdalmat, mert az elfojtott harag máshol, más formában sokkal gyilkosabb erővel törhet elő. A harag pusztító erejű. El kell fogadni a haragot, tanácsolják, szembesülni a fájdalommal, teret engedni a felháborodásnak. A legfontosabb azonban, hogy ne azzal próbáljanak kompenzálni, hogy ők is szeretőt keresnek, ivásba vagy evésbe menekülnek. Inkább gondolják át, mivel járulhattak ők hozzá ahhoz, hogy férjük máshol keressen örömet (kielégülést?). Emlékezzenek vissza szerelmük kezdetére, arra az érzésre, amit egymás iránt éreztek kapcsolatuk kezdetén. Ennek az érzésnek, érzelemnek a felidézése és felújítása aztán segíthet az elfogadásban és vigasztalódásban. Eddig a pszichológusi tanács, és innen a hétköznapi ember kétkedése. Ha a felek közösen felidézik szerelmük frissebb fázisait, attól vajon megjavulhat minden? Elmúlik-e a feleség sérelme, enyhül-e a megaláztatás okozta seb fájdalma, egyszóval elfelejtheti-e a feleség az egészet?

Az okok

A félrelépés okai lehetnek a kielégítetlen érzelmi, értelmi és szexuális vágyak. A férj, miután úgy érzi, hiányt szenved a felsoroltak valamelyikében, megtalálja azt egy másik nőben. Menekül a boldogtalanságból, keresi a nyugalmat, a szenvedélyt, az intellektuális kielégülést (vagy mindezeket egyszerre), és ha megtalálja valahol, nem hajlandó tágítani. Ha a felek közösen megtalálják házasságuk gyenge pontját, a férfi visszatér feleségéhez, mert az hajlandó változtatni? Ez lenne a megoldás? Ha igen, akkor sokkal több házasság megjavulna.

Megoldás?

Tegyük fel, hogy a férj nem találja már az örömet a hitvesi ágyban. Megtalálja viszont egy kolléganőjénél. A dologra fény derül, a feleség sír, toporzékol, bosszút esküszik, vagy a csendes mártíromság magányába menekül, ki-ki vérmérséklete szerint. A házaspár aztán leül megbeszélni a probléma eredetét, rátalál, elmélkedik róla. A feleség megpróbál változtatni házaséletükön, megpróbálja kielégíteni férje vágyait. Vajon ettől helyreáll a rend? Nagyon kérdéses. Mert nem a szándék a lényeg, hanem a dolog esszenciája, íze. Talán közönségesnek tűnik, de nem a mennyiség, hanem a minőség a lényeg, és ezt nem lehet parancsszóra megváltoztatni. Ugyanez áll az érzelmi és értelmi szükségletekre is. És természetesen ugyanez áll fordított esetben is, amikor a feleség keres máshol menedéket. A végszó talán az lehetne, nincsenek sablonok, csak sok-sok egyedi eset és megoldás. És természetesen nagyon sok kompromisszumkötés.

Korábban
A férfi, aki nem akar felnőni
A féltékenység rossz tanácsadó
Csalfa férfiak, rászedett barátnők
A válás társadalmi tényezői

Ajánlat
Mindennapi szexualitás
Párválasztás, házasság, konfliktusok a házasságban, válás
A sikeres házasság titkai (A TNS MODUS közvélemény-kutatásának eredményeiből)

Nem hiányzik a könyvtárából?
Pethő Bertalan-Pomogáts Béla: Nehéz hűség
Asszonyszív és férfihűség

Fórumajánló: Örök hűség