Ma ne, drágám! Fáj a fejem...

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Péter először negyvenéves korában észlelte, hogy szeretkezés közben rendszeresen megfájdul a feje. Eleinte a stressz számlájára írta a problémát, és nem tulajdonított neki különösebb jelentőséget. Később azonban mind nagyobb szorongással kezdett neki az aktusnak, míg végül a félelem impotenciához vezetett. A fejfájásig már el sem jutott, mert nem volt képes merevedést előidézni.

A szexológus véleménye szerint az eset korántsem egyedi, sok férfi - és nő - küzd ezzel a problémával. A fájdalom jellegét a legtöbben hasonlóan írják le: hirtelen jelentkező intenzív szorítás, majd lüktetés az orgazmus pillanatában, vagy ahhoz közeledve. A kellemetlen érzés néhány perc elteltével rendszerint csökken, azonban akadnak, akik két napig tartó folyamatos fájdalomról számolnak be. Ugyanez jelentkezhet alkalmanként vagy rendszeresen önkielégítés közben is. A tünetek bármely életkorban előfordulhatnak, ám legtöbbször a 40. év után lépnek fel.

A szexuális eredetű fejfájás 3 fő csoportja

1. A tompa fájdalom enyhe halántéktáji nyomással indul, majd az orgazmus közeledtével intenzívebbé válik. A közösülés befejezése után a kellemetlen érzés megszűnik. Az ilyen fejfájásban szenvedők rendszerint amúgy is migrénre hajlamosak, ezért nem hozzák összefüggésbe a fájdalmat a szexszel.

2. A hirtelen kirobbanó fejfájás a legtipikusabb. Vagy az orgazmus pillanatában, vagy közvetlenül azt megelőzően jelentkezik, ezáltal egyértelművé téve az összefüggést a fájdalom és az aktus között. Ezzel a jelenséggel rendszerint orvoshoz fordulnak.

3. A poszturális (helyzetváltoztatás után) jelentkező fájdalom a legritkább. A hirtelen kirobbanó fejfájáshoz hasonlóan az orgazmushoz közeledve, vagy a beteljesülés pillanatában jelentkezik. A fájdalom ezután csökken, de miután a páciens a szeretkezés befejeztével feláll, ismét felerősödik.

A fejfájás oka és ellenszere

A szexuális eredetű fejfájás kiváltó okaival még nem vagyunk teljesen tisztában. Mivel a betegek fele hajlamos az egyéb eredetű fejfájásokra is, a legtöbb orvos a fizikai terhelés kiváltotta keringési változások számlájára írja a jelenséget. Mások a stresszel és a túlsúllyal hozzák összefüggésbe.

Az okok pontos ismeretének hiányában az eredményes terápiát sem könnyű megtalálni. A fájdalomcsillapítók alig enyhítik a kellemetlen érzést, marad tehát az idő és a türelem - magunk és a partner részéről is. Mindazonáltal a jelenség nem jelenti szexuális életünk elhantolását. A tapasztalatok szerint segíthet az ideiglenes önmegtartóztatás: egy szexmentes 2-3 hetes periódus gyakran önmagában megoldja a problémát. Létezik gyógyszeres eljárás is, azonban ez esetben rendszeresíteni kell a fájdalomcsillapítók szedését.

Korábban

Ne fájjon a feje a szextől!

Ajánlat

Fejfájáscsökkentő masszázs öt lépésben

Fejbe vágó fájdalom

A fejfájás fitoterápiás kezelése

Agyszerkezeti elváltozások okozzák a migrént?

Könyvajánló

A fejfájás diagnosztikája

Ájurvéda gyógymódok a fejfájás és migrén ellen