A szex, amire vágyunk

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Akik figyelemmel kísérik a világsajtót, gyakorlatilag mindennap találkozhatnak egy-egy cikkel a témában. Hol az infarktusveszélyre hívják fel a figyelmet, hol vaksággal fenyegetnek, néha pedig egész rémtörténeteket kerítenek köré. Nem csoda, hogy a potenciális felhasználók bizalma ilyenkor rohamosan megfogyatkozik, és fontolóra veszik, vajon megéri-e a gyógyszer mégoly áldásos hatása a vele járó tartós egészségkárosodást. A biológiai rizikófaktor mellett ráadásul nem várt pszichés hatások is felszínre kerültek.

A menopausa időszakában lévő, elégedetlen hölgyek panaszolják, hogy saját, természetes szexuális igényük meg sem közelíti férjük felturbózott vágyait, s ez bizony eléggé kiélezett konfliktusokhoz vezet. Sokszor rosszabb a helyzet, mint partnerük visszasírt impotenciája idején. A megtáltosodott férfiú ugyanis üzleti útjaira is visz a kis kék kapszulákból, hogy alkalmi hölgyekkel élvezze feltámadt nemzőkedvét.

A gyógyszer ráadásul kikerült az orvosi kontroll alól. Elvileg csak vényre, egészségügyileg megalapozott esetekben volna hozzáférhető. Nem így a valóságban, hisz a feketepiacról vagy internetes zugoldalakról a kamasztól a nyolcvanas nagypapáig bárki beszerezheti. Divatcikké vált, immár a populáris (szub)kultúra része. Fiatal, egészséges, potens férfiak is a tablettáért nyúlnak, hogy barátnőjük előtt "villoghassanak" az ágyban. A szakorvosok szerint az indokolatlan használat következményei beláthatatlanok.

Szociális hatásai pedig az amerikai társadalomkutatókat is meglepték. A jelenlegi statisztikák szerint a gyógyszer több házasság felbomlásához vezetett, mint amennyit megmentett. Az USA bíróságain a legújabb válóok a férfi potencianövelő-használat következtében megváltozott egója. S ez az indok egyre több tárgyaláson hangzik el.

A fonák helyzet eléggé elszomorító, annál is inkább, mert egy alapvetően pozitív célokra kitalált, hatékony termék hitelét rombolja, elbizonytalanítva a célzott felhasználókört. Egy vezető szexológus megfogalmazása szerint ezek után csak az nem fog hozzányúlni a kék tablettához, akinek valóban szüksége volna rá.

Igazán hatásos megoldást nehéz volna javasolni. Valószínűleg "eredményre" csak a gyógyszer által okozott fizikai összeomlások látványos sorozata fog vezetni.

De mégis mit várnak a nők a szextől?

Erre őszinte válaszokat ritkán kapunk, mert a legtöbben általános bölcsességekbe burkolózva titkolják saját vágyaikat, élményeiket, kudarcaikat. Az Egyesült Államok legnevesebb, szexualitással foglalkozó kutatóintézete, a Kinsey Institute anonim felmérést végzett 1000 heteroszexuális hölgy körében, hogy megtudjuk végre: mire is vágynak, mit gondolnak a nők a szexről valójában.

A hölgyek több mint 90%-a fontosabbnak ítéli partnere örömét és megelégedettségét, mint a sajátját. Ebből következően, vágyaikat gyakran alárendelik a partner kívánságainak, s a szex nem okoz számukra örömöt. Ilyenkor válik a szeretkezés "áldozati kategóriává", amelyre partnerük megtartása végett vállalkoznak. Valószínűleg épp emiatt szerepel előkelő helyen a toplistán a bizalom, és a meghitt kapcsolat, mely elbírja, hogy a nő feltárja problémáit, kívánságait.

A legtöbben egyetértettek abban, hogy az érzelmi kapcsolat jelentősen javítja a szex minőségét, s a hölgyek 67%-a sosem bújna ágyba olyasvalakivel, akit nem szeret. A partner péniszének méretét másodlagosnak ítélték, bár esztétikusabbnak találják a nagyobb méreteket, s a fiatalabb - így tapasztalatlanabb - hölgyek több reményt fűznek az ilyen férfiakhoz.

A nők nagy többsége bevallotta, hogy kapcsolaton kívül rendszeresen végez önkielégítést, s ez időnként még tartós kapcsolatban is előfordul. Különösen akkor jellemző, ha a szexuális kapcsolat nem kielégítő a hölgy számára. A nők 28%-a használ rendszeresen erotikus játékszereket, szexuális kiegészítőket az ágyban. További 15% szívesen kipróbálná ezeket, de szégyell bemenni értük az üzletbe.

A hölgyek szinte egyöntetűen izgatónak találják az erotikus tartalmú beszélgetést aktus közben és azon kívül is, bár véleményük szerint kevés férfi igazán tehetséges a verbális szexben. A 30 év feletti nők sokkal kalandvágyóbbnak mutatkoztak, ők szívesen próbálnak ki új helyszíneket, pozitúrákat, míg a fiatalok bátortalanabbak e tekintetben.

Általános vélemény, hogy bár a tizen-, huszonéves hölgyeknek esztétikusabb a testük, a középkorúak felszabadultabbak és ötletesebbek az ágyban - vagyis jobb szeretők. A harmincas hölgyek pozitívabb önértékeléssel rendelkeznek, és biztosabbak saját szexuális vonzerejükben, jobban is használják azt. A húszasok meglepően sok gátlással küzdenek, ezért keresik az idősebb, tapasztaltabb férfiak társaságát.

Ajánlat
Szexterápia honlap
Szex.com
Erotikatörténet, szexlexikon, párkapcsolat, eroszkóp, szexológiai szemle

Korábban
A nők is szeretik a szexfilmeket
Szex reggel, délben, este
Ozzy Osbourne a kék tabletta rabja lett
Megoldási próbálkozások női szexuális gondokra
Segíthet a hormonpótlás és a potenciatabletta - a férfi menopauzáról
Szexuális mostohagyermek: az utójáték

Senki sem születik a szexben járatosnak, azt bizony tanulni kell. Néhány könyv is segíthet:
A szexuális masszázs és a tao
Szexbeszéd - hétköznapi pszichológia sorozat
Lehetne jobb a szex mindkettőnknek