Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A választ saját magunkban kell keresnünk. Bárki mondhat nekünk akár durvaságot is, mégsem feltétlenül sebez meg lelkileg. Ahhoz ugyanis mi is kellünk. A hozzánk intézett szexuális tartalmú szavak csupán akkor minősülnek zaklatásnak, ha kellemetlenül érintenek bennünket. Susan Strauss pszichológus meghatározásai segítenek eligazodni a konkrét esetekben is.

Szexuális zaklatás esetén az alany: rossznak, gyengének, megalázottnak, csúnyának érzi magát.

Flört esetén az alany: jónak, erősnek, kontrolláltnak, szépnek/csinosnak érzi magát.

A szexuális zaklatás eredménye: negatív önértékelés

A flört eredménye: pozitív önértékelés

A szexuális zaklatás: egyoldalú, megalázó

A flört: kölcsönös, hízelgő

A szexuális zaklatás: nem kívánatos, tiltott, erőszakos

A flört: akaratlagos, megengedett. Adott férfitól származó ugyanazon megjegyzés az egyik nőnél flörtnek, a másiknál szexuális zaklatásnak is minősülhet akár. A kérdés eldöntése ilyenkor csupán az ingerküszöb függvénye. Kimondottan durva, bántó szándékkal kimondott szavak esetében egyértelműbb a helyzet, ám sok nő még erre is csak legyint, s nem foglalkozik érdemben a dologgal. Szexuális zaklatásnak tehát kizárólag azok a durva megjegyzések minősülnek, amelyek címzettjüket lelkileg megsértik. S hogy követelhető-e elégtétel? Ennek eldöntése már a bíróság feladata.

Nem tudja, hogy működik a férfiak agya? Szeretné, ha olyan valaki adna tanácsot, aki meg van arról győződve, hogy mindenhez ért? Írjon levelet a Női Lapozó Facér Pasijának, aki sohasem téved, ráadásul él-hal azért, hogy női gondokon segítsen!

Ajánlat

Az elfelejtett flört
Flört a világ körül

Korábban
A flört művészete
A családon belüli erőszak nem magánügy

Fórumajánló: Titeket zaklattak már szexuálisan?