Önfeladó lelkibetegség: a társfüggőség

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A co-dependencia meghatározása sokféle, íme néhány:

- sajátos állapot, amikor az egyén belemélyed, extrém módon kötődik - érzelmileg, szociálisan, sokszor fizikailag is - egy személyhez vagy tárgyhoz, végül pedig ez a társfüggőség betegessé válik, ami az élet minden területén befolyásolja és irányítja cselekedeteit;
- önvédelmi tanult viselkedés, ami azon a hibás elven alapul, hogy valami alapvető baj van "velem";
- önvédelemre kialakított tanult viselkedés, ami azon a hibás következtetésen alapul, hogy csak akkor van jogunk a szeretetre, szabadságra, boldogságra és jókedvre, ha tehetségünk van, és ha képesek vagyunk mindig jót tenni;
- egészségtelen módja a gondolkodásnak, viszonyulásnak, döntésnek, amikor boldogságot és fájdalmat aszerint érzünk, ahogy tőlünk független, nem irányítható személyek és körülmények hozzánk viszonyulnak.

Következésképpen a társfüggő egyén megpróbál kontrollálni másokat és a körülményeket azért, hogy minimalizálja fájdalmát és növelje lelki komfortérzetét.

Szeretné megosztani valakivel gondjait? Tanácsot szeretne kérni? Szakértőnk készséggel válaszol, ha családi problémáival, kapcsolataival, szexuális vagy lelki gondjaival keresi fel őt e-mailben. Tanácsadónk dr. Lust Iván pszichiáter.

Családi, közösségbeli, társadalmi szabályok, amelyek elősegíthetik a co-dependencia kialakulását:
- nem helyénvaló beszélni a problémáinkról;
- az érzéseinket nem lehet nyíltan kimutatni;
- az indirekt kommunikáció a javallott, általában egy harmadik személy közvetítésével;
- ésszerűtlen elvárások: mindig legyünk boldogságot sugárzóak, erősek és tökéletesek;
- felelősség azért, ahogy mások éreznek;
- ne legyünk önzőek (ebben az esetben önmagunkat szeretők);
- nincs rendben az, ha játékos könnyedséggel viszonyulunk az élethez;
- kerüljük a konfliktushelyzeteket.

Mindezek a szabályok erősítik az egyénben azt a meggyőződést, hogy szeretetet és elismerést feltételek mellett kaphatnak csak, és hogy valami nincs rendben velük.

Kikerülni a co-dependens helyzetből ugyanolyan hosszú időt vehet igénybe, mint amennyi ahhoz kellett, hogy kialakuljon bennünk:

- Mivel a co-dependencia pusztítja az objektivitást és tisztánlátást, szükségünk van mások segítségére, arra, hogy kellő megvilágításba helyezzék viszonyulásainkat, és így felfedezhessük co-dependens viselkedésünket, érzelmeinket, gondolatainkat, árulkodó szavakat és tetteket önmagunkban.

- Mivel a társfüggő egyén túlságosan ragaszkodik és függ másoktól, ezért szükség van arra, hogy különváljon. Ez azt jelenti, hogy mentálisan, érzelmileg és sokszor fizikailag is ki kell szabadítania magát a másik ember életéből, az egészségtelen kötődésből és abból a kényszerből, hogy meg kell oldania olyan problémákat, amiket amúgy sem tudna. Ez az elszakadás azt jelenti, hogy el kell fogadnia azt a sokszor fájdalmas tényt, hogy a mindenki saját életéért felelős, nem oldhat meg olyan problémákat, amik nem az övéi, és hogy az aggodalmaskodás nem segít.

Korábban
Depressziós a családban
Emberek milliói szenvednek pszichés betegségekben
Félelemben élni - írás a különböző fóbiákról és hátterükről
A pánik nem hisztéria, hanem betegség

Ajánlat
Függő játszmák
Pszichológia Online

Nem hiányzik a könyvespolcáról?
Út a lelki egyensúlyig
Szenvedélybetegség - családi pszichoterápia
A lélek egészségkönyve

Fórumajánló: Miért nem fordulunk pszichológushoz?