Panaszkodni tudni kell

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A panasz egyetemes szükséglet, oldja a stresszes állapotot. Sokat segít ilyenkor a megértő hallgatóság, akitől a panaszos sem vár mást, csak hogy figyeljen rá, hogy legyen, akinek megfogalmazhatja a gondjait.

Ha nekünk panaszkodnak...

Kegyetlen pszichológiai manőver, ha a lelkét túlontúl hosszan - és ki tudja, miért éppen nekünk - kiöntő beszélgetőtársunknak a szóáradat végeztével nekiszegezzük a kérdést: - Te, és miért mondtad el mindezt nekem? Ha értelmes emberről van szó, soha többé nem fog bennünket a panaszaival zaklatni, ha nem, akkor minden megjegyzés hiába, legközelebb sem menekülhetünk.

Általános tapasztalat, hogy aki joggal panaszkodhatna, az nem teszi. Részint, mert gondjai miatt a megoldást keresve nem ér rá ilyesmire, részint mert esetleg nem is észleli helyzete súlyosságát - magyarul, optimista. A folyton panaszkodó ember fárasztó társaság, ráadásul sugárzik belőle az egoizmus, ezért egyre többen kezdik kerülni, ami aztán generálja az ördögi kört: aki még hajlandó szóba állni vele, annak egyre hosszabb és egyre elviselhetetlenebbb panaszáradatot zúdít a nyakába.

Ha mi panaszkodunk...

Gyakori panasztípus az anyagi körülmények felemlegetése; vigyázni kell, hogy ne olyannak sírjuk el vélt szegénységünket, aki feleannyit sem keres, mint mi. Panaszkodhatunk arra is, hogy tavaly nyáron Görögországban csak azon a két héten esett az eső, amíg ott nyaraltunk, de ne irritáljuk ezzel azokat, akik nem jutottak el se tavaly, se tavalyelőtt, még Hegyhátszentjakabra se üdülni.

Ha mi magunk szeretnénk panaszkodni, erre a reggeli órák a legalkalmasabbak, mert még előttünk az egész nap, és estére elhalványul a siránkozás emléke - sokszor ezzel meg is oldódik a probléma. Este is lehet persze panaszkodni, de elalvás előtt fejezzük be, különben valószínűleg pocsékul fogunk aludni, és a következő nap is rosszul kezdődik majd.

A megfelelő embernek panaszkodjunk: legjobb barátnőnk nemcsak megért, de valószínűleg egyet is ért velünk, amiben viszont nem biztos, hogy igaza van (még ha jóhiszemű is). A "harag napja" ne akkurátusan, hetek alatt összegyűjtött vádakat tartalmazzon, színpadi előadással kiélezve, hanem szenteljük a megegyezés, a békülés szándékának. Ügyeljünk arra, hogy egy egységnyi panasz - egy konkrét probléma felemlegetése -, még könnyen kibírható, az órákig tartó panaszáradat azonban már kevésbé.

Panaszkodjon nekünk! Mi szívesen meghallgatjuk:

Párkapcsolati problémákkal küszködik? Mondja el a Facér Pasinak!

Szeretné megosztani valakivel gondjait? Kérdezze meg Lust Iván pszichológust!

Amennyiben jogi problémái vannak - a Jogászainkhoz fordulhatnak.

Kíváncsi, miért találja meg ugyanaz a probléma? Vajon benne van a sorsában? Asztrológusunk kiértékeli horoszkópját, és segít Önnek.

Gyermekeivel gondok vannak? Gyermekpszichológusunk négygyermekes gyakorló anyaként ad tanácsot.

Ha esetleg nincs megelégedve külsejével, kozmetikusunk szívesen áll a rendelkezésére.

Fórumajánló
Bánatos topic - avagy a Net-pszichológus
Miért nem fordulunk pszichológushoz?
Tanácsot kérek...