Depressziós a családban

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Gondolom, nem egyedi a probléma, amivel Önhöz fordulok. Mit lehet tenni egy depressziós emberrel?
Anyukám már jó pár éve szenved ebben a betegségben, ha ugyan helyes a diagnózisom. Gyakoriak nála a hangulatingadozások, könnyen kiborul minden apróságon, van, amikor letargiába esik, és arról beszél, jobb lenne meghalni.
Ugyanakkor jó pillanataiban elismeri, van oka az elégedettségre is. Elejtett szavaiból és egy mélyreható beszélgetésből megtudtam, súlyos beteg (szervi), de nem hajlandó kezeltetni magát, mondván jobb nekünk, ha meghal. Pszichológushoz azért nem fordul, mert nem hisz abban, hogy valaki kívülről megoldhatja a problémákat. Apuval nem tud ezekről a gondokról beszélni, csak előttem szokott megnyílni, de úgy érzem, én már nem tudok mit tenni, és ő sem akarja a "gyermekét saját bajaival terhelni". Előre rettegek mi lesz, ha vissza kell mennem a főiskolára. Mit tehetek érte? Nagyon szeretem. Segítségét előre is köszönöm
.

Kedves levélíró,

Nehéz dolog depressziós hozzátartozóval együtt élni, különösen, ha az illető igyekszik a segítséget is elutasítani, és "nem akarja terhelni" a családtagokat. Miközben valójában tényleg terheli őket, ami természetes is lenne, hiszen a közelállókra tudunk támaszkodni elsősorban. Van ebben egy kis csapda: nem akarlak terhelni, de azért mindenki érzi, tudja.
Ahogy írja, hogy előre fél attól, hogy vissza kell menni a főiskolára - abból érezni lehet a bűntudatot, amit édesanyja kelt - akaratlanul is.
Talán nem pszichológussal kellene kezdeni a segítségnyújtást, hanem szakorvoshoz fordulni, aki a kedélybetegségre - ha indokolt - megfelelő gyógyszert tud ajánlani. Ezzel a lappangó probléma "hivatalossá" válik, azaz családon kívülre kerül, és elkezdődhet valamilyen kezelés. Ebből szükség esetén tovább lehet lépni pszichológus, pszichoterápia felé.

Üdvözlettel
Dr. Lust Iván

Lust Iván pszichiáter, pszichoanalitikus, gyermekpszichiáter és pszichoterapeuta szakorvos, a Női lapozó tanácsadója. Készséggel válaszol, ha családi problémáival, kapcsolataival, szexuális vagy lelki gondjaival keresik fel e-mailben.
Oldalán közvetlenül fordulhatnak hozzá kérdéseikkel, és beleolvashatnak a korábbi levelekbe is.

Korábban
Mi is az a depresszió?