Hogyan beszéljünk róla?

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A következő kérdéseim volnának Önhöz mint pszichiáterhez és férfihoz egyaránt: mit tehet egy nő, ha a partnere csődöt mond az ágyban, és utána a férfi kerüli? Mi játszódik le ilyenkor a férfiakban? Mi ilyenkor a legjobb: keressem én, vagy várjak amíg feldolgozza magában ezt a kudarcot, és ő jelentkezik?
Hozzájárulok, hogy mások is láthassák a levelem és a választ, mert úgy gondolom, hogy nem én vagyok az egyetlen nő, akinek ez problémát okozhat.
Várom válaszát!

Kedves Levélíró,

a szexuális teljesítmény a férfiak többsége számára nagyon fontos, mondhatni túlértékelt része életüknek - a férfias azonosságtudat, az identitás egyik fontos alkotóeleme. Már maga a kifejezés is - csődöt mondani - ahogyan Ön is fogalmaz, súlyos vereséget, társadalmi leértékelődést sejtet. Az, hogy "mire képes" egy férfi "az ágyban" - önállósult értékmérővé válik és a róla való gondolkodásból kimarad az az alapvető szempont, hogy a szex lényegét tekintve két ember közötti esemény, a szexuális kapcsolatnak nő és férfi egyenlően fontos résztvevői, létrehozói. Értelemszerűen annak is, ha valami nem sikerül.

Mindebben több torzulás is van, elsősorban az, hogy egy kétszemélyes, intim, gyöngéd kapcsolatot - durván leegyszerűsítve a szexuális aktusra - mint valamilyen munkateljesítményt fogalmazunk meg.

Arra a kérdésére, hogy mit csináljon, várjon, míg partnere feldolgozza magában a kudarcot, vagy Ön keresse meg, azt tudom válaszolni, hogy először is el kellene kerülni, hogy az egész történetről a siker-kudarc kategóriákban gondolkozzanak. Továbbá, ha már valamennyire kialakult kapcsolatuk van egymással, akkor abban egyaránt helyet kellene találniuk a közösen átélt jó és kellemetlen élményeknek is. És ez utóbbit szeretném hangsúlyozni, hogy ha szeretkezésük valamilyen ok miatt éppen nem volt olyan, amilyet szerettek volna, az legyen mindkettőjük közös ügye.

Üdvözlettel
dr. Lust Iván

Lust Iván pszichiáter, pszichoanalitikus, gyermekpszichiáter és pszichoterapeuta szakorvos, a Női lapozó tanácsadója. Készséggel válaszol, ha családi problémáival, kapcsolataival, szexuális vagy lelki gondjaival keresik fel e-mailben.
Oldalán közvetlenül fordulhatnak hozzá kérdéseikkel.