Egy megrázó esemény hatása

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Pár hónappal ezelőtt szemtanúja voltam egy fiú öngyilkossági kísérletének a metróban. Ez az esemény gyökeresen megváltoztatta életemet. Dühös vagyok erre a fiúra, mert azóta olyan félelmeim vannak, ami addig eszembe se jutott. Mai napig látom a szemem előtt, mint egy fényképet, az alakját, ahogy repül a metrókocsi felé. Azóta nem szeretek metróval járni, nem bírom a helyet, a hangját, a szelet és mindent, ami vele kapcsolatos. Mivel nagy ritkán mégis kénytelen vagyok rá, kialakítottam egy olyan védekező mechanizmust, hogy a peron közelébe sem megyek, amíg a kocsi be nem áll. Reméltem hogy az idő múlásával majd elmúlik, de semmi változás. Próbáltam erőltetni, de minden esetben hevesen ver a szívem, és újra és újra átélem. Félek az emberektől, de valójában nem tudom, hogy attól félek-e, hogy valaki ugrik, vagy hogy engem lök be. Hasonló félelmek kísértenek minden nagyobb mozgó járműnél, kereszteződéseknél a járdák peremén, villamosmegállókban. Mit tegyek, kerüljem el az ilyen szituációkat és helyeket, vagy direkt keressem őket? Mivel tudnám hamarabb túltenni magam ezen?
Válaszát előre is köszönöm.


Kedves Levélíró,

Elég gyakran fordul elő, hogy valamilyen váratlan vagy megrázó esemény hozzánk tapad, és nem tudunk szabadulni az emlékétől. Ilyenkor valami olyasmi történik, hogy az esemény felkavarja félelmekkel, veszteségekkel, veszélyekkel kapcsolatos fantáziáinkat, amelyeknek mindig van valamilyen élettörténeti gyökere. Ebben a helyzetben jobb híján óvintézkedéseket szoktunk tenni, és pl. kerüljük az emlékezést kiváltó helyszíneket. Persze, hiába, mert a félelmes emlék képes bármi más helyzethez, járműhöz is tapadni. A baj nem a gyorsan mozgó járművekkel van, hanem azzal, ahogyan az egész emlék bennünk, lelki életünkben elhelyezkedik, amilyen kapcsolatba kerül az ott lévő egyéb tartalmakkal. Ennek megoldásában a szakszerű pszichoterápia segít.

Üdvözlettel
dr. Lust Iván

Lust Iván pszichiáter, pszichoanalitikus, gyermekpszichiáter és pszichoterapeuta szakorvos, a Női lapozó tanácsadója. Készséggel válaszol, ha családi problémáival, kapcsolataival, szexuális vagy lelki gondjaival keresik fel e-mailben.
Oldalán közvetlenül fordulhatnak hozzá kérdéseikkel.