Szakítsunk időt a másikra!

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Például, ha belegondolunk, egy jó házasságban az idő fontosabb, mint a pénz. Mai társadalmunk egyik rákfenéje a teljesítményorientáltság, tehát az egyre több munka, ennek következtében pedig egyre kevesebb idő a kapcsolatokra. Ma már a férfiak (és egyre több nő is) a találkájukat munka- és egyéb ügyeikhez igazítják, és nem fordítva, ami a kapcsolat elhidegüléséhez vezet.

Nehéz időt találni arra, hogy találkozhassunk a kedvesünkkel? "Ma nem, a héten nem, drágám, nincs időm.", "Ide muszáj elmennem, azt muszáj elintéznem" stb. Ha valaki igazán sokat jelent nekünk, biztosan találunk időt arra, hogy találkozzunk vele. Íme néhány tipp, hogyan.

Jó tanács férfiaknak: tervezzük meg előre a tennivalóinkat, ne tartsuk bizonytalanságban a párunkat. Ha állandó készenléti állapotra "kárhoztatjuk" a másik félt, egy idő után megunja, vagy rájön a nagy igazságra: csak sokadrendű "elintéznivaló" a többi között. Egyetlen nőnek sem tetszik, ha érzi: csak akkor hívják légyottra, ha éppen marad rá idő. Lehetőleg adjuk tudtára idejében, hogy mikor szeretnénk találkozni vele, hogy érezze, fontosnak tartjuk, és azt is, hogy saját programjait megtervezhesse.

Ugyancsak férfiaknak: a híreket meghallgathatjuk vagy megnézhetjük a következő kiadásban is, de kedvesünk nem biztos, hogy megvárja, amíg minden egyéb szükségletünket kielégítettük. Ha még dilemmát jelent a férfinak, hogy egy nagyszerű filmet vagy a kedvesével való találkozást válassza-e, akkor nagy az esélye annak, hogy a hölgy nem igazán érdekli. Legyen akkor inkább a film. Időt mindig lehetne szakítani a kedvesünkre, leghamarabb úgy, hogy lecsípünk a tévézésre szánt időből.

A videózás alkalmat ad az együttlétre, de egy idő után függőséget okozhat. Hiába vannak együtt a felek, ha nem egymásra figyelnek, nem beszélgetnek (vagy csak felszínesen). Kapcsoljuk ki a tévét, videót, legalább egy napra. Semmiről nem fogunk lemaradni, viszont nyerünk egy csomó időt, amit találkára fordíthatunk.

Szép a találka az ajándékba kapott virágcsokortól, a vacsorameghívástól, az őszinte beszélgetésektől, de talán akkor a legszebb, ha a nő érzi, fontos a férfinak, mert szánt rá időt, és ez alatt az idő alatt csak rá figyelt, csak vele volt, kikapcsolta a mobiltelefonját, nem nézegette az óráját. És ha a férfi a következő találka időpontját is megpróbálja kipréselni kedveséből, akkor már nagy a valószínűsége, hogy további programjait ahhoz fogja igazítani.

Szeretné megosztani valakivel gondjait? Tanácsot szeretne kérni? Pszichológus szakértőnk készséggel válaszol, ha családi problémáival, kapcsolataival, szexuális vagy lelki gondjaival keresi fel őt e-mailben. Itt írhat levelet tanácsadónknak, Lust Ivánnnak

Korábban
A flört művészete
Szerelem, a legszorosabb kötelék
Hogyan szeretünk?
Hogyan írjunk szerelmes levelet?

Ajánlat
Erich Fromm: A szeretet művészete - online
Pasizás.hu

Nem hiányzik a könyvespolcáról?
A társkapcsolat krízisei
A szerelem ezer arca - szexualitás és párkapcsolat

Fórumajánló: Kirándulás