Női sorsok a hálón

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Közhelyszámba megy, hogy az interneten, a milliárdnyi honlap között nehéz eligazodni. A Női lapozó Web-szemle sorozatában igyekszünk olyan oldalakat és írásokat bemutatni, amelyek olvasóinkat érdekelhetik. Természetesen nőkről - és persze férfiakról - lesz szó, és mindarról, amit az emberek kétneműségéből fakadóan kulturális, szociológiai, politikai és természetesen pszichológiai kérdésekről írnak a világhálón.

Egy férjezett nő naplója

Az Al-Ahram Weekly döbbenetes írásában egy igen jómódú egyiptomi asszony sorsáról kapunk tudósítást, aki házasságkötésénél teljes mértékben családja útmutatására támaszkodott. Olyan férjet kapott, aki mindenben megfelelt a család elvárásainak, csak neki nem. Az egyiptomi asszony beszámol róla, hogy gyönyörű és okos ikreik vannak. Férje kiváló, decens, köztiszteletben álló és gazdag férfi, de közös életük nagy részében a televízió előtt horkol. Hideg és gátlásos. Házasságuk olyan, mintha hatvanas éveikben járnának. A sikertelen házasság leírása származhatna akár itthonról is, a folytatás - a válási kísérlet - azonban talán nem.

Mindezekről az asszony számtalanszor próbált beszélni férjével, eredménytelenül. Később saját családjánál is panaszkodott - visszautasították. Végül arra kérte a férjét, engedje elválni. Visszautasítást kapott. Saját apja dühöngve nekitámadt. Bántalmaz téged? Nem. Kicsapongó életet él? Nem. Tiszteletre méltó férj, mit akarsz még?

Két éve, hosszas viták és küzdelmek után Egyiptomban elfogadtak egy új törvényt, melynek értelmében egy asszony elválhat férjétől anélkül, hogy bizonyítania kellene, hogy rosszul bántak vele. Ennek ára, hogy semmiféle anyagi támogatást nem kap a válás után. A sajtóban és a közvélekedésben hamar kibontakozott az ilyen válást igénylő asszonyok képe: nincsen tekintettel férjére és rossz anya. A válási procedúrához szükséges az is, hogy a férj megjelenjen a bíróság előtt. Ha ezt nem teszi meg - és mivel ez szégyenbe hozza őt, miért is tenné -, akkor a válás elhalasztódik. Maguk a bírók is gyakran vonakodnak a törvény megfelelő alkalmazásától.

Hősünk története egyre rosszabbra fordult, saját apja egyre indulatosabban utasította vissza, hogy támogassa őt, saját férje pedig, miután látta a komoly szándékot, fenyegetni és fizikailag is bántalmazni kezdte. Mindennek az ikrek is folyamatosan tanúi voltak. Az apa véleménye szerint az asszony tehet róla, ha férjét ennyire magára haragította. A továbbiakban az asszony húsz kilót fogy, antidepresszív kezelést kap, és amikor családjánál keres menedéket, kiutasítják. A cikk végén megtudjuk, hogy férje kijelenti, nincsen más választása, mint vele maradni, és ő, a férj, elkezdi az asszony jellemének a megfelelő irányban történő átformálását.

Támogasd éhező modelljeinket!

"Támogassa éhen haló modelljeinket azzal, hogy megvásárolja ruháinkat!"
About Face

Lust Iván
a Női lapozó lelki tanácsadója oldalán közvetlenül fordulhatnak hozzá tanácsért bármely pszichológiai témában

Ajánlat
Al-Ahram Weekly Online
About Face.org

Korábban
Egy kapcsolat ára
Nemek háborúja
A szépség nyomában

Szeretne többet olvasni a nők helyzetéről?
A nő szerint a világ - Lévai Katalin könyve

Fórum: Hihető-e az arab szerelem?