Útmutató a férfilélekhez

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Ha viszont már függetlenségük részleges elvesztésének állapotába (értsd: házasság) kerültek, akkor sem biztos, hogy a "szeretlek" szót szeretnék hallani. Készült egy felmérés, ami azt tudakolta a férfiaktól, hogyan szeretnék, ha feleségük kifejezné irántuk érzett szerelmét, szeretetét.

Íme, a válaszok:


Kedves feleségem!

- Értékeld azt, amit megteszek, ahelyett hogy csak arra koncentrálnál, amit nem teszek meg!

- Légy a legfőbb segítőm!

- Fogadd el a gyengéimet, és szeress, feltétel nélkül!

- Légy kezdeményezőbb a szexben, és mindig válaszolj az én kezdeményezéseimre!

- Engedd, hogy néha szabadon lélegezhessek, félrevonulva a lakás valamelyik eldugott zugába! Értsd meg, hogy ez távolról sem jelenti azt, hogy unlak.

- Mindig dicsérj meg, ha segítek a házimunkában!

- Adj egy szusszanásnyi időt, mikor hazajövök a munkából, hogy ledobhassam a táskám, köszönjek, és kicsit megpihenjek, mielőtt elárasztanál aggályaiddal és problémáiddal!

- Kedvenc ételeimet főzd, mosollyal fogadj, mikor hazaérkezem, és rendezz ünnepséget a születésnapomon!

- Ne mondj ellent, és ne teremts le társaságban, ehelyett szelíden javíts ki, mikor négyszemközt vagyunk!

- Egyszerűen csak hallgasd végig a mondandómat, anélkül, hogy félremagyaráznád az üzenetét, és anélkül, hogy előre megmondanád, mit fogok mondani! Ne szakíts félbe!

Talán első olvasatra sok hölgy tartja felháborítónak a fenti igényeket. John Gray amerikai pszichológus népszerű Mars és Vénusz sorozatából azonban tudjuk, hogy a férfi így "működik", a fenti irányvonalak mentén.

A férfiak nem önzőek, nem kegyetlenek, és nem akarnak túl sokat. Egyszerűen mások, mint mi. Ha egy férfi a tévé előtt bambul egész nap, akkor biztosan egy problémán rágódik, a megoldást próbálja kidolgozni magában. Az, hogy közben meg képsorok futnak a szeme előtt, az teljesen mellékes. Egy férfi, ha kommunikál, akkor azt azért teszi, mert létezik egy problémája, amire válaszokat vár. Egy nő, ha beszél, akkor a beszélgetés kedvéért beszél, és nem feltétlenül azért, hogy megoldásokat, válaszokat kapjon. Csupán megosztja érzéseit, talán pillanatnyi hangulatát. Ha a férj leül a tévé elé, és igen, drágám, ahogy akarod, drágám-jellegű erőfeszítésekkel próbálkozik, hagyjuk magára, látogassuk meg barátnőnket, és beszélgessük ki kedvünkre magunkat, ajánlja John Gray. Mire hazaérünk, párunk tűkön ülve várja, hogy megoszthassa velünk az egyedüllét megnyugtató csendjében kidolgozott megoldásait közös életünkkel kapcsolatban.

Korábban
Erich Fromm könyve alapján írt cikkünk: Hogyan szeretünk?
Latin szerető vagy házitündér
Meddig tart a szerelem?
A féltékenység rossz tanácsadó
Nemek háborúja
A válás okairól

Ajánlat
John Gray és a Mars-Vénusz sorozat honlapja
Szerelmi praktikák az interneten: Mars és Vénusz, férfi és nő
Erich Fromm: A szeretet művészete
(online)

Nem hiányzik a könyvtárából?
John Gray könyvei: Mars és Vénusz mindörökké együtt
A férfiak a Marsról a nők a Vénuszról jöttek
Mars és Vénusz újrakezdi

Fórumajánló: Férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról?