Játék vagy játékszenvedély?

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A legalizált szerencsejátékok évi több tízmilliárd dolláros bevételt hoznak csak az USA-ban, többet, mint a szórakoztatóipar, a film- és a zeneipar együttvéve. Ugyanakkor a legálisan működő szerencsejátékok gyors terjedésével és fejlődésével együtt jár a játékszenvedéllyel kapcsolatos problémák gyakorisága is. Mivel ezek a problémák gyakran súlyos következményekkel járhatnak, egyre nagyobb az igény e szenvedélybetegség okainak felderítésére, illetve a hatékony kezelési és terápiás módszerek kifejlesztésére.

Hazárdjáték, problémás és kóros játékszenvedély

Természetesen itt is vannak fokozati különbségek:

1. A hazárdjáték lényege, hogy a játékos a nagyobb nyeremény - nem a szórakozás - reményében kockára tesz bizonyos összeget. A becslések szerint a felnőtt lakosság 86%-áról elmondható, hogy életében játszott már valamilyen szerencsejátékot. A szerencsejátékok hagyományos formáit - kaszinózás, lóversenyzés, lottózás - újabb típusok egészítik ki - például a videopóker, az internetes fogadás -, melyek veszélyét fokozza, hogy ezek viszonylag gyorsan zajlanak, és egyedül is játszhatók.

2. A felnőtt szerencsjeátékosok körülbelül 10%-ánál problémássá válik a játékszenvedély. Általában olyan hazardírozásról van szó, ami már az alapvető munkahelyi, családi, interperszonális és a financiális körülményeket is érinti. A hazárdjáték vagy szerencsejáték probléma legsúlyosabb formája a kóros játékszenvedély.

3. A kóros játékszenvedély diagnózisának felállításához szükséges vonások hasonlítanak a drogfüggőséggel kapcsolatos kritériumokra (tolerancia, megvonás, csökkent kontroll, illetve lemondás az addig fontos tevékenységekről és dolgokról).

A kórós játékszenvedély jelei lehetnek:

- A játékba való belefeledkezés (a korábbi élmények folyamatos visszaidézése, a következő játék tervezgetése, a szükséges pénz előteremtéséről való elmélkedés).

- A játék által okozott izgalom eléréséhez, egyre nagyobb tét szükséges.

- Többszöri, eredménytelen próbálkozás és kísérlet a a játékvágy csökkentésére, illetve a játék abbahagyására.

- Ezen kísérletek idején jelentkező nyugtalanság, feszültség vagy ingerlékenység.

- Ha a játék kiutat jelent a problémák elől, illetve hangulatjavítóként funkcionál (pl. depresszió, bűntudat, szorongás esetén).

- A "szerencse hajszolása" vagyis az elvesztett pénzt, már másnap, illetve a lehető legrövidebb időn belül igyekszik visszanyerni.

- Hazudozás a családtagoknak és másoknak, hogy ki ne derüljön a probléma mértéke.

- A játékhoz szükséges pénz előteremtése érdekében törvénybe ütköző cselekedetek elkövetése (csalás, lopás, sikkasztás).

- A szenvedély a fontos és jelentős kapcsolatok, munkahely, továbbtanulási vagy előrelépési lehetőségek kockáztatásával, illetve elvesztésével jár.

- A veszteségek következtében előálló, főleg komoly financiális nehézségek megoldásában másokra való hagyatkozás.

A veszélyeztetett csoportok

Családjában, környezetében hasonló, játékszenvedéllyel küzdő embert ismer? Talán Ön is szenved tőle? Szeretné megosztani valakivel gondjait? Tanácsot szeretne kérni? Pszichológus szakértőnk készséggel válaszol, ha felkeresi őt a [email protected] e-mail-címen.

Egyre inkább gyakori a serdülők körében a szerencsejátékkal kapcsolatos problémák és a kóros játékszenvedély előfordulása, mint az átlag felnőtt lakosság körében. A problémás illetve a kóros játékszenvedélyben szenvedők körében - a beszámolók tanúsága szerint - magas arányban fordulnak elő hangulati, pszichotikus, szorongásos, figyelemzavarral járó, a személyiséget, illetve a pszichoaktívszer-használatot érintő zavarok. Esetükben gyakoribbak a múltbéli depressziós epizódok, fóbiák, antiszociális személyiségzavar, aktuális, illetve korábbi alkohol- és nikotinfüggőség. Ezek egy része megelőzi a játékszenvedély kialakulását, más részük pedig követi.
Általában férfiak körében, valamint pozitív családi anamnézis esetén - vagyis, ha a családban van kóros játékszenvedélyben szenvedő közeli hozzátartozó -, gyakoribb a betegség kialakulása. Igaz ugyan, hogy ebben a tekintetben az adatok nem elegendőek, de a felmérések alapján úgy tűnik, hogy az alacsony társadalmi, gazdasági helyzetű egyének körében szintén gyakrabban fordul elő a szenvedélybetegségek ezen fajtája.

Neurobiológiai tényezők

Az ide vonatkozó vizsgálatok még nem zárultak le, de a kóros játékszenvedély kialakulásának biológiai, neurológiai okai is vannak. Az eddigi eredmények szerint a szerotonin, a dopamin, illetve az agy frontális kéregműködésének zavara egyaránt összefüggésbe hozható a betegséggel. A pontos eredményekhez azonban további kutatásokra van szükség.

A kóros játékszenvedély felismerése

A betegek saját bevallásuk szerint csak nagyon ritka esetben fordulnak szakemberhez vagy önsegítő csoporthoz, annak ellenére, hogy a problémájukkal tisztában vannak. Ugyanakkor egyre nagyobb az igény a hatékony módszerek iránt, hisz a kóros játékszenvedélyben szenvedők csak ritkán mennek maguktól orvoshoz. Külföldön már fejlesztés alatt állnak olyan viszonylag rövid és gyors tesztek, melyek révén a betegség kiszűrhető, felismerhető, és amelyek akár az alapellátásban is felhasználhatók. Erre azonban hazánkban még várni kell.

A magyarországi helyzet

Az utóbbi tíz évben a kóros játékszenvedélyben szenvedő betegek száma Magyarországon is megnőtt, többségük fiatal férfi. Nálunk kevésbé gyakori a kaszinózás, inkább a nyerőautomaták "élvezete" jellemző. A lottó és a hasonló játékok körükben kevésbé jellemzők, a késleltetett nyeremény miatt, hiszen a kóros játékszenvedély egyik legerősebb motivációja az azonnali nyeremény.

Magyarországon kevésbé jellemző az internetes szerencsejátékok használata. Ennek oka elsősorban a hozzáférhetőség korlátozottsága, de annak terjedésével minden valószínűség szerint az internetes szerencsejáték is terjedni fog. Mivel ebben az esetben, például a kaszinókkal ellentétben, nincs életkor szerinti korlátozás, valószínűleg a fiatalok körében lesz népszerűbb.

A hazai gyakorlatban gyakrabban találkoznak fiatal önálló vállalkozókkal, de bármely réteg megtalálható. A szegényebb gazdasági, illetve az alacsonyabb társadalmi státusú rétegek tagjai azonban ritkábban fordulnak orvoshoz.

A felmérések szerint a betegek közt gyakoribb az egyedülálló vagy elvált egyén, de ennek oka általában az, hogy a betegség erősen megviseli a családi és egyéb társas kapcsolatokat. A családosok közül sokan pont a hozzátartozók kérésére fordulnak szakemberhez. A pszichiáternél jelentkező betegek általában már évek óta játszanak, és sokan akár több tízmillió forintnyi veszteséget, illetve adósságot is összeszedtek már. Az adósságok törlesztése érdekében először általában több munkát vállalnak, majd eladják értékeiket, ezután kölcsönkérnek, illetve lopnak. Emiatt sokan kerülnek kapcsolatba az alvilággal is, és a játék már nem csak a szenvedély és az egyéni boldogulás, hanem az adósság visszafizetésének lehetőségét is jelenti. Vagyis a kóros szerencsjátékban szenvedő beteg előbb-utóbb ördögi csapdába esik, hisz a felgyülemlő adósságok csak még több nyeremény hajszolására ösztönzik.

Egy idő után a beteg ráébred, hogy egyedül képtelen boldogulni. Általában nagyobb veszteség után próbálnak leállni, de ez az esetek nagy részében eredménytelen. Szinte mindenki egyedül próbálja megoldani a problémát, amire a titkolózás miatt gyakran rá is kényszerül. A helyezetet nehezíti, hogy ha fény derül is a szenvedélyre, a környezet és maga a beteg is inkább "akaratgyengeségnek" tudja be a helyzetet, mintsem betegségnek.

Kezelés

Egyelőre általában szelektív szerotonin-visszavételt gátló (SSRI) antidepresszívumokat alkalmaznak, de a tapasztalatok szerint a gyógyszeres kezelés önmagában nem elegendő - általában szükséges a pszichoterápia (elsősorban magatartásterápia) és legtöbbször családterápia is. Ma már Magyarországon is létezik önsegítő csoport. A nemzetközi tapasztalatok szerint ezek hatékonyan egészítik ki a pszichiátriai kezeléseket, és sokat segítenek a gyógyulás tartóssá válásában, ami azért nagyon fontos, mert a kóros játékszenvedélyben szenvedők igen jelentős része visszaesik. A kezelést illetően elmondható, hogy a siker kulcsa a megfelelő együttműködés kialakítása.

Korábban
A webfüggőség is szenvedélybetegség
Szenvedélye a munka - a workaholic betegségről

Nem hiányzik a könyvtárából?
Szenvedélybetegség - család - pszichoterápia

Fórumajánló
Birkózás a szenvedélyekkel