A férfi, aki nem akar felnőni

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Férfiak felelősség nélkül

A gyermeki lelkületű férfiak általában nagyon szórakoztatóak, az élet mellettük csupa nevetésnek tűnik. Lassan rájövünk, hogy ez nem teljesen igaz. Az ilyen típusú férfi állandóan igyekszik elhárítani a felelősséget, szeret másokat okolni tévedéseiért.

Idővel mindannyian felnövünk, ki előbb, ki utóbb. A felnőtté válás azonban erőfeszítést igényel. Első lépésben vállalnunk kell a felelősséget magunkért és cselekedeteinkért, ehhez hozzátartozik, hogy ne hárítsuk másra kötelezettségeinket, és ne keressünk kifogásokat, hogy viselkedésünket, tévedéseinket igazoljuk. Vannak férfiak, akik nem kívánnak végigmenni ezen a hosszú és rögös úton, és gyakran megrekednek egyes szakaszokon.

Hogyan ismerhető fel a gyerekes férfi?

A gyerekesen viselkedő férfi életkora szerint felnőtt, viselkedése alapján gyerek. Sokszor párja vagy szülei intézik helyette ügyes-bajos dolgait, például állást keresnek neki, kifizetik számláit, az összes házi teendő terhét leveszik válláról, kiölve belőle az önállóság utolsó szikráját is.
Az infantilis férfi magabiztosnak látszik, de lelke mélyén igen sérülékeny, félénk. Egy összejövetelen képes azonnal lenyűgözni a hallgatóságot; sziporkázó, hódító és lenyűgöző. A társaság többi tagja hozzá képest jelentéktelennek tűnik. Legbelül ez a típus bizonytalan, határozatlan, sokszor attól tart, nem szeretik eléggé, ezért bújik a magabiztosság és a vidámság álarca mögé. Számára az élet játékból, szórakozásból áll. Mesés üzletekről fantáziál, lehetetlen tervekkel, szerelmi kalandokkal igyekszik elfedni, hogy nem képes felnőni. Egyedüli feladatának a kötelezettségek és az akadályok elkerülését tekinti. Épp ezért a nősülést és a családalapítást is addig húzzák-halogatják, ameddig lehet.

Aggasztja partnere viselkedése? Szeretné megosztani valakivel gondjait? Tanácsot szeretne kérni? Pszichológus szakértőnk készséggel válaszol, ha párkapcsolati, családi problémájával, szexuális vagy lelki gondjaival keresi fel őt e-mailben. Részletek...

Mit tehetünk?

A gyerekes viselkedésű férfinak sokszor a saját bőrén kell tapasztalnia tetteinek következményét, hogy érezze, változtatnia kell a magatartásán. Gyakran csak pszichológus segíthet. Ebben az esetben érdemes pár- vagy csoportterápiával kezdeni, mivel előfordul, hogy az illető párja vagy szülei is hozzájárulnak a férfi felelőtlen viselkedéséhez.

A legjobb megoldás, ha hagyjuk, hogy az infantilis férfi szembenézzen a valósággal és vállalja tettei következményeit. Bármilyen könyörtelennek tűnik is, ne oldjuk meg helyette feladatait. Ha nem fizeti ki számláját (persze nem egy-két esetről van szó), ne tegyük meg helyette, ha sorozatosan elalszik, ne ébresszük fel. Legközelebb valószínűleg nem fog előfordulni. Ha például arról panaszkodik, hogy munkahelyén nem akarják előléptetni, ahelyett, hogy vele sajnálkozunk, kérdezzük meg, mit kíván tenni. Ugyanakkor támogassuk és segítsük, pozitív tulajdonságaira támaszkodva ösztönözzük a megkomolyodásra.

Történnek másokkal is hasonlók...
A gondom teljesen tipikus, ellenben nem tudok mit kezdeni a helyzettel. Adott egy fiatalember, aki együtt lakik az idős édesanyjával és adott egy leány, aki én lennék. Nagyon fiatal a kapcsolatunk, de remekül megértjük, kiegészítjük egymást. Ahogyan ez történni szokott, az édesanyja - azt hiszem, nem túlzás, ha ezt mondom - irigy és féltékeny rám... részletek

Ajánlat

Popper Péter szerint a nemzedékek is infantilizálódnak: Kultusz és értékvesztés

Infantilizmus pszichológiai megközelítésből: Marie-Louise von Franz: Az individuáció folyamata