Hogyan írjunk szerelmes levelet?

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A tanácstalan, de eltökélt levélíróknak a szakirodalom modern sémákat is kínál. Sok keleti országban pedig a szerelmesek még mindig az erre specializálódott szakemberhez fordulnak, aki figyelmesen végighallgatja a levélíró szándékát, majd az egyéni igényeknek - és a társadalmi elvárásoknak - megfelelően írásba foglalja a gondolatait.

Miért írjunk?

Forrás: ORIGORégi közhely, de nagyon igaz: a szó elszáll, az írás megmarad. Ezért hatása különösen hosszú távú: nemcsak a kézhezvétel pillanatában, hanem évek múlva is andalító perceket szerezhet, néha akkor is, ha a kapcsolatnak már vége, vagy éppen krízisben van - ilyenkor különben segíthet is. Az a tény, hogy szerelmes levelünk maradandó vallomás, azért is fontos, mert írás közben az ember sokkal inkább meri érzelmeit kimutatni, mint beszéd közben (ezért aztán sok megírt szerelmes levelet el sem küldenek). Ez sem tragédia: maga az írás nagyon jó alkalom arra, hogy az ember megtanulja kifejezni magát. Már az elhatározás, hogy rohanó világunkban ilyesmire időt szakít az ember, veszi a fáradságot és odaül az íróasztalhoz, önmagában is megható. Ezenfelül írásban megengedhetőek azok a romantikus fordulatok is, amelyeket sokan a beszélt nyelvben már kínosan divatjamúltnak éreznek.

Mikor írjuk?

Forrás: ORIGOSzerelmes levelet a kapcsolat bármelyik periódusában lehet írni (az arra alkalmas lelkiállapotban). Ha jól sikerül, akkor máris fél siker: ápoljuk vele a kapcsolatot, még ha a címzett nem érez is ugyanúgy, mint a feladó. A postázásra meg kell találni a legmegfelelőbb időpontot, ugyanis a szerelmes levelet nemcsak írják, hanem olvassák is, de korántsem mindegy, hogy mikor. Néha jobb, ha pár napig pihentetjük a fiókban, néha érdemes saját kezűleg bedobni a postaládába.

Mit írjunk?

Ez a terep sokkal ingoványosabb, mint a rettegett üzleti levelezés vagy a kötelező családi nyaralási beszámolók: részint meg kell fogalmazni - találóan - azt, amit mi magunk érzünk, részint azt is, amit a partnerünk vagy a leendő partnerünk érzéseivel kapcsolatban gondolunk és remélünk. Sőt vannak, akik azt is leírják a levelükben, hogy mit szeretnének hallani, olvasni a válaszban - ha jó a levél, akkor pedig működik az efféle stratégia (ami ilyenkor mégiscsak inkább: manipuláció). Egy ilyen kézzelfogható "szándéknyilatkozat" nagyon sokat segít a bimbózó és a hervadni készülő kapcsolatok feltöltésében is. És aki kapja, annak illik rá válaszolni.

Meddig írjuk?

Forrás: ORIGOSzerelmes levelet órák, akár napok hosszat is lehet írni, de gyakorlott szívrablók percek alatt is papírra vethetik a legkönnyfacsaróbb sorokat. Az internet segít dekorálni, színes, mozgó vagy hangos szerelmes leveleket fabrikálni, de ez mégsem ugyanaz, mint egy idegesen meggyűrt és az izzadt tenyértől elmaszatolódott írólap vagy egy illatos, mártott levélpapír. Ráadásul ügyelni kell arra, hogy egy véletlen gombnyomással ne küldjük el levelünket az address bookban szereplő összes címre...

Korábban

A szerelem számítógépen érkezik

Ajánlat

Internetszerelem

Randivonal.hu

Pasizás.hu