Félelem a depresszió elleni szertől

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Tisztelt dr. Lust Iván!

A Prozac nevű depresszió elleni gyógyszerrel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy ha egyszer már felírták ezt az orvosságot és a beteg el is kezdte szedni, akkor lesz-e valamilyen következménye, ha abbahagyja. Illetve mivel helyettesíthető?

A beteg két kisgyerek anyukája, aki a második gyermek születése előtt kicsivel esett depresszióba, és a mai napig nem sikerült ebből felépülnie. Munkahelyi problémái is voltak, valamint egy hozzá közel álló családtagja meghalt. Ennyit a körülményekről, remélem, tud valami biztatót mondani, mert én megdöbbenéssel hallottam, hogy felírták neki ezt az orvosságot.


Kedves levélíró,

A gyerek születése - bár nagy öröm - lehet érzelmi problémák forrása. A terhesség alatt és a szülés után átélt veszteségek (pl. közel álló személy halála) önmagukban is kiválthatnak depressziót a terhesség és a szülés következtében lélektanilag "fellazult", "felpuhult" anyukában. Ennek megoldásához sokszor elegendő a szeretetteljes családi környezet, az apa fokozott odafordulása, de gyakran szükség lehet pszichológiai segítségre is.

Az antidepresszív gyógyszer felírásától nem kell megdöbbenni, adagolását bizonyára szakszerűen irányítják, és ezek a korszerű szerek tényleg segíthetnek. Persze az a tény, hogy hét hónapja fennáll a probléma, azt mutatja, hogy szükség lenne pszichológiai segítségre is - pszichoterápia formájában. Annál is inkább, mert az anya depressziója nagyon megnehezíti a baba dolgát, hiszen a babának ilyen esetben egy szomorú, nehezebben igénybe vehető mamához kell kötődnie, aki nem tud megfelelően reagálni a baba igényeire.

Üdvözlettel,
Pszimail (L. I.)

Vissza a tanácsadó oldalára