Szakíts, ha bírsz!

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A mindennapok egyformasága egyesekre olyan riasztóan hat, hogy rövidesen felteszik maguknak a kérdést: ezt akartam én? Éppen így és éppen vele? Nemritkán az a következő lépés, hogy az elégedetlen fél immár érdeklődő szemmel néz körül a "piacon", kicsit azzal a méricskélő-flörtölő tekintettel, ami évekkel ezelőtt, facér korában volt rá jellemző, mintha bizony már nem is lenne "lekötve".

Ilyenkor a két leggyakrabban előforduló eset: ha a fennálló kapcsolat biztos alapokon nyugszik, akkor a kitekingetés hamar véget ér. A méricskélést ugyanis sokszor a partnerhez való hozzámérés követi, és sokan kénytelenek belátni (de az is lehet, hogy örömmel és büszkén teszik ezt), hogy valójában nincs is olyan rossz dolguk, mások épp ilyen szemlék alkalmával jönnek rá, hogy hiszen ők pont a szívük választottjával élnek együtt.
A másik jellemző kimenete ennek a helyzetnek: amikor a magát - és párját - megunó partnerre az újdonság erejével hat a felfedezés, hogy milyen sok másnemű is van ezen a világon. Különösen nagy esély van erre a változatra a nagyvárosokban, ahol a szórakozóhelyek és a nyilvános alkalmak sokasága miatt végtelennek tűnik a választék.

Zaklatott életstílusunk, a gyorsuló képi világú média olyannyira hozzászoktatott bennünket a divatos kulcsszavakhoz, hogy sokan azt hiszik: egy párkapcsolatnak is dinamikusnak kell lenni, esetleg rugalmasnak, netán sokoldalúnak. Holott a humánetológia megfigyelései szerint evolúciónk a párkapcsolatok evolúciója is, és egyáltalán nem véletlen, hogy a kezdetektől - vagyis a kapcsolatok teljes hiányától - a tartós férfi-női kötődésig jutott el az emberiség. Még ott is, ahol a poligámia dívik: hiszen a többnejűség ezekben a társadalmakban alig éri el a férfiak 1-2 százalékát. (Ugyanez vonatkozik a vizsgált társadalmak azon 1 százalékára, ahol a poliandria, vagyis a többférjűség a bevett forma.)

Szeretné megosztani valakivel gondjait? Tanácsot szeretne kérni? Szakértőnk készséggel válaszol, ha családi problémáival, kapcsolataival, szexuális vagy lelki gondjaival keresi fel őt e-mailben... részletek

Pedig nem a kapcsolatnak kell megújulnia, hanem az embereknek, és a személyiség pozitív vagy negatív változásai mindig friss energiákkal töltenek fel egy viszonyt, új élményanyagot hoznak az együttélésbe. Szembenézni azzal, hogy évek óta semmit se változtam, sokkal kínosabb, mint ha azt magyarázgatom, hogy immár nem nyújtunk egymásnak semmi újat. Csak látszólag változatos annak az élete, aki négyévenként vált, de mindenkivel egyazon forgatókönyv szerint él.