A változás kora után is vágynak a nők a szexre

Vágólapra másolva!
Az 50-70 év közötti hölgyek életében nagyobb szerepe van a szexnek, mint általában gondolják: bár nem élnek olyan gyakran nemi életet, mint fiatal éveikben, viszont annál nagyobb súlyt helyeznek a minőségre - derítette ki Beate Schultz-Zehden német pszichológusnő.
Vágólapra másolva!

A Berlinben 521 asszony részvételével végzett reprezentatív felmérés szerint az 50-60 év közötti korosztály még havonta többször szeretne szeretkezni, a 65-70 közötti korcsoportban azonban a megkérdezettek fele már semmilyen szexuális kapcsolatot nem óhajt.

A tanulmány kimutatta, hogy a libidó és a kielégítő szexuális élet nem a kapcsolat időtartamától, hanem minőségétől, valamint a fiatal években szerzett tapasztalatoktól függ. Ugyanis azok a hölgyek, akik ifjú éveikben rossz tapasztalatokat szereztek a szex területén, az idősebb korukat arra "használják fel", hogy megszabaduljanak a "kötelességnek" tekintett szextől.

A felmérésből megállapítható az is, hogy az idősebb korosztály jobban vágyik a szexuális kapcsolatra, mint amit ténylegesen megél. Az 50-55 éves korcsoportnak egynegyede, a 65-70 éveseknek kétharmada nem aktív szexuális téren.

Ugyanakkor tapasztalhatók a múlthoz képest változások is: az úgynevezett szexuálisan emancipált, 50-55 éves nők egy kis csoportja igen aktív és kielégítő szexuális életről számolt be azzal, hogy annak alakításában maga is részt vesz.
Schultz-Zehden kijelentette: e tekintetben a jobb életminőség iránti igénynek van szerepe, hiszen a nők születéskor várható élettartama (Németországban) 81 év, vagyis az asszonyok előtt a klimax idején még évtizedek állnak.
Mindent egybevetve a pszichológusnő úgy ítélte meg: a mai 50 év feletti nők már mások, mint elődeik voltak, inkább habzsolnák az életet, s ez a szexualitásra is vonatkozik.