Az utolsó csepp a pohárban

Vágólapra másolva!
A konfliktusok és egyet nem értések gyakran haragos összetűzésekbe torkollnak? Úgy, hogy aztán mindketten megbántjátok egymást? A konfliktusok és nézeteltérések elkerülhetetlenek egy közeli kapcsolatban, azt is mondhatni, szükség van rájuk az egyensúly kialakulásához. De hogyan közelítjük meg ezeket a konfliktusokat? Mert a mód, ahogyan te és partnered megoldjátok a nézeteltéréseket, meghatározza azt, hogy kapcsolatotok ezáltal szorosabbra fűződött, vagy visszafordíthatatlanul fellazult.
Vágólapra másolva!

A harcok soha nem kellemesek, főleg akkor nem, ha azt a kedvessel vívjuk. Az igazságos harcok azonban olyan problémák megoldását hozzák magukkal, amelyekkel muszáj törődni egy párkapcsolatban. Míg a csúnya veszekedés az intimitás elvesztését eredményezheti két ember között, a "tiszta" harc segíteni fog a dolgok tisztázásában, ennélfogva az mélyebb összetartozást eredményez, vagyis a két fél még jobban megérti egymást. Persze, nagyon nehéz eldönteni, hogy mikor mondjuk meg, ha valami zavar, és mikor hagyjuk, hogy a bánatunk csendben elmúljék.

Elsősorban is fontos a kis dolgokra figyelni, olyan jelentéktelennek tűnő problémákra, amelyek együttese azonban nagy dolgokra képes egy párkapcsolatban. Ne gyűjtsük be az apró sérelmeket egy nagy méregzsákba, mert a végén egy apró, említésre sem méltó konfliktusnál fogod az összes mérgedet a párodra zúdítani, akinek fogalma sem lesz arról, hogy most miért borultál ki egy semmiségen ennyire.

Ezenkívül fontos, hogy a hétköznapi, jelentéktelen dolgok miatti haragodat egyszerűen engedd el. Az első alkalommal, hogy valami zavar vagy bánt, ne hallgasd el abban reménykedve, hogy úgysem fog ez többet előfordulni. De bizony elő fog! Helyette inkább mondd el partnerednek hogy mi bánt, és miért. Nagyon fontos, hogy megbántottságod okát pontosan közöld vele, mert anélkül párod nem fogja megérteni, miért is vagy mérges.

A problémákat úgynevezett "énüzenetekkel" fogalmazd meg: "Én mérges vagyok, mert..."; "Engem bánt az, hogy...". Ne azzal dobálózz, hogy "Te mindig...", "Te sosem..." Ne mondd azt a partnerednek, hogy tudod mit gondol és mit érez, mert nem vagy gondolatolvasó, majd ő elmondja neked.