Olvass a férfifüllentésekből!

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Miért mondják ezt?
A kellemetlen vita elkerülése végett.

A férfiak nemcsak azért alkalmazzák ezt az - egyébként könnyen megbocsátható -hazugságot, hogy ne bántsanak meg téged ("De tényleg, egyáltalán nem látszik nagynak a feneked ebben a ruhában!"), de a saját életüket is könnyebbé teszik ezáltal, és persze elkerülik a balhét ("A véleményem szerint Cindy Crawford szexisnek mondható a maga nemében, de egyáltalán nem az én esetem").

"A hazugságok ezen formája olajozottabbá teszi a férfi-nő kapcsolatot" - mondja Arthur L. Kovacs Santa Monica-i pszichológus. "Ez nem azért van, mert a barátod nem törődik azzal, hogy mit veszel fel - igenis érdekli. Csak neki nyilvánvalóan nem olyan mértékben fontos, mint neked."

A férfi, okulva korábbi őszinteségéből és annak következményeiből, leszűri a tanulságot: igazi véleményének hangot adni több bajjal jár, mint előnnyel. Az igazság elmondása nem éri meg azt a tortúrát, ami ezután következik: a grimaszok és toporzékolás a tükör előtt, újabb ruhák keresése és persze egy újabb másfél óra öltözködés - ez sem a nő, sem a férfi idegeinek nem tesz jót.

"Én ezt simán meg tudom csinálni"

Miért mondja ezt?
Önbizalmának erősítéseképpen.

Legyen szó új polcrendszer barkácsolásáról, grillsütésről a szabadban, elromlott vízvezeték megjavításáról vagy elektromos vezetékek helyére illesztéséről, a pasik hihetetlen módon mindenhez értenek, amivel csak szembekerülnek. Ha egy férfi nem biztos abban, hogy képes megbirkózni az adott problémával, akkor rögtön kinyilatkoztatja, hogy neki ez semmiség. Persze ennek is megvan a maga oka. Ha beismeri, hogy nem ért hozzá, vagy kudarcot vall, minek tetejébe a felesége könnyűszerrel megoldja a problémát - oda lesz a tekintélye, és örökre száműzve lesz a Tökéletes Pasik Klubjából.

Ez a "meg tudom csinálni" füllentés idővel egyre kevesebb alkalommal fordul elő, amint a párok egymás között felosztják a feladatokat és a felelősséget saját egyéniségükre szabottan, figyelembe véve a saját képességeiket. Mindenesetre legyünk körültekintőek, ha ki szeretnénk gyógyítani a pasinkat abból, hogy mindenhez értsenek. "Meg kell nyugtatni őt, hogy önmagáért szeretetre méltó, és nem muszáj minden problémát megoldania" - tanácsolja Kovacs.