Tanulj meg ajándékot adni!

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Ne szégyelljük, ha nagy gondot okoz számunkra az ajándékozás. Ez nem úgynevezett civilizációs betegség. Az ajándékozásnak évezredek óta bonyolult rendszere és szerepe alakult ki.

Ne ragaszkodj mindenáron meglepetéshez!

Könnyebb dolgunk van, ha az ajándékozással nem akarjuk feltétlenül összekapcsolni a meglepetést. Ha partnerünknek ajándékot szeretnénk adni, akkor tulajdonképpen a lényege az, hogy örömöt szerezzünk a másiknak, esetleg az, hogy fölhívjuk a figyelmet magunkra és arra a mondanivalóra, amit az ajándékkal üzenni szeretnénk. Egyiknek sem nélkülözhetetlen tényezője a meglepetés.

Érdemes tehát megkérdezi, hogy az illető mit szeretne. Ha tudjuk, akkor se legyünk biztosak a dolgunkban. Kérdezzük meg még egyszer, hátha meggondolta magát, és valami másra nagyobb szüksége lenne, vagy jobban vágyik rá. Ha az ajándék olyan természetű, hogy neki kell kiválasztani, akkor bízzuk rá, esetleg együtt menjünk el a boltba. Egyesek nem szeretik, ha ajándékuk értéke kiderül. Illúzió azonban azt képzelni, hogy a megajándékozott nem tudja, mennyibe kerül az a holmi, amire ő maga vágyott.

Ne a saját vágyaidat add ajándékba!

Nagyon fontos, hogy ne azt vegyük meg a másiknak ajándékba, ami nekünk tetszik, hanem azt, aminek a másik örülne. Általában a férfiak azok, akik hajlamosak párjuknak drága mobiltelefont, mp3-lejátszót vagy más elektronikus kütyüt vásárolni, amire - tulajdonképpen - nem is a párja vágyik, hanem ő. Hogy minek örülne a másik - ezt nagyon nehéz eldönteni, ha nem ismerjük az illetőt. Ha azonban közeli kapcsolatban állunk vele, akkor figyeljük meg, milyen téma érdekli, mire vágyik, melyik az a bolt, amelyik előtt megáll nézelődni, mit csinál szívesen szabadidejében. Ha komolyan figyelünk a másikra, akkor nem lesz nehéz kitalálni, minek is örülne a legjobban.

A jelképes ajándékok üzenete

Jelképes ajándéknak számít például a virágcsokor, egy doboz bonbon vagy egy üveg ital. Ilyesfajta ajándékokat csak abban az esetben ajándékozz a barátodnak, ismerősödnek, ha nem álltok közel egymáshoz. Hiszen a jelképes ajándékok egyben "érzelmileg semlegesek", azaz azt azt üzenetet hordozzák, hogy "nem ismerlek, de örömet akarok neked szerezni". Ezek az ajándékok abban az esetben, ha egy nagyon régi barátunkról vagy kedvesünkről van szó, jelenthetik azt is, hogy "nem tudom, mit szeretnél, ezért a legkézenfekvőbb ajándékot hoztam neked". Tehát ezekkel a hűvösebb és kevésbé személyes ajándékokkal akár meg is bánthatod azt, akit szeretsz, mert nem érzi azt, hogy fontos vagy neki vagy figyelsz rá.

Eláruljuk, ha nem tetszik az ajándék?

Nehezebb kérdés, hogy kimutassuk-e, ha nem tetszik, vagy valami miatt nem jó az ajándék. Ha közel áll hozzánk az, akitől kaptuk, például a partnerünk, akkor hasznosabb lehet megmondani. Ugyanis így nem vezetjük félre az illetőt, és hozzájárulunk ahhoz, hogy jobban megismerjen bennünket. Ha mi adunk, és nem vagyunk biztosak ajándékunk sikerében, bátorítsuk partnerünket arra, hogy ha nem tetszik, cserélje ki, vagy válasszon helyette mást. Erre a legtöbb boltban van lehetőség. Az ajándékozás is olyan terület, ahol őszintének kell maradni, és meg is éri. Hiszen a megajándékozott őszinte öröme nyújtja nekünk az ajándékozás örömét is.